Kuva: Shutterstock

Tiesitkö, miksi nenä vuotaa talvella koko ajan?

05.02.2023 11:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Talvella myös bakteerit saattavat saavuttaa sinut herkemmin.

Talvisin niiskutusta kuulee kaikkialla ympärillään, julkisissa kulkuvälineissä, kaupoissa ja toimistoissa. Kaikki eivät suinkaan kärsi jatkuvasta talvinuhasta, vaan nenän vuotaminen on kylmässä ilmassa fysikaalinen ilmiö.

Nenällä on ympäri vuoden kaksi tärkeää tehtävää, suodattaa ilmasta bakteereja, jotta ne eivät päätyisi keuhkoihisi sekä lämmittää keuhkoihin kulkevaa hengitysilmaa. Kylmässä ilmassa bakteereja suodattavien osasten toiminta ikään kuin hidastuu nenässä, minkä vuoksi talvella monet myös usein nappaavat flunssataudin. 

Koska talvella bakteerien torjunta on hidastunutta, yrittää nenä puskea niitä ulos toista kautta eli tuottamalla nestettä, joka huuhtelisi tunkeilijat niistämisen mukana ulos. Nenän vuotaminen voi siis olla terveydellesi ihan hyödyllistäkin.

Niistäminen on vuotavalle nenälle tilapäisratkaisu, sillä todennäköisesti se vuotaa pian uudestaan. Kylmässä ilmassa nenän vuotamista on hankala estää, mutta omaa oloaan voi helpottaa esimerkiksi kupertamalla kämmenet kupiksi ja uloshengittämällä siihen, jolloin hengitysilma muuttuu hetkellisesti lämpimämmäksi. 

Lue myös: Flunssakausi jyllää - kurkkukipuun kannattaa syödä 7 ruoka-ainetta

Lue myös: Missä tilanteissa treeni kannattaa ehdottomasti jättää väliin? 3 nyrkkisääntöä, jotka on syytä muistaa

Lähde: The Healthy

Kilpailut

Uusimmat