Kuva: SHUTTERSTOCK

Tuore tutkimus paljastaa yllättävän yhteyden atooppisen ihottuman ja liitännäissairauksien välillä

06.01.2024 14:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Saana Kaupin väitöskirja tuo lisätietoa atooppisen ihottuman liitännäissairauksista.

Atooppista ihottumaa sairastavalla on suurentunut riski syömishäiriölle, selvisi lääketieteen lisensiaatin Saana Kaupin väitöskirjatutkimuksessa. Väitöskirja hyväksyttiin joulukuun alussa Oulun yliopistossa.

Tutkimuksessa havaittiin, että kohonnut riski on erityisesti nuoruusiässä. Suurin riski liittyi bulimiaan eli ahmimishäiriöön. Tätä yhteyttä ei ole aiemmin havaittu tutkimuksissa. 

Aikuisten kohdalla tutkimuksessa havaittiin syömishäiriöiden lisäksi yhteys myös muihin psyykkisiin sairauksiin, joilla saattaa olla vaikutusta hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Tutkimuksen mukaan atooppista ihottumaa sairastavilla ahdistuneisuushäiriö ja masennus ovat yleisimpiä liitännäissairauksia. Näiden lisäksi havaittiin lisääntynyt riski harvinaiseen mielenterveyden häiriöön skitsofreniaan.

Atooppinen ihottuma on krooninen ihotauti, jonka taustalla on ihon rakenteelliset ominaisuudet ja ihon immuunijärjestelmän poikkeava toiminta. Atooppisen ihottuman oikeita ovat ihon kutina, kuivuus, punoitus ja rikkoumat.

Jopa viides lapsista on atoopikkoja. Aikuisista atooppista ihottumaa on alle kymmenellä prosentilla. 

Tutkimuksessa hyödynnettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hoitoilmoitusjärjestelmää sekä Digi- ja väestötietoviraston väestörekisteriä vuosilta 1987–2018. Aineistoon valittiin ne rekisteriin kirjatut henkilöt, joilla oli atooppisen ekseeman eli atooppisen ihottuman diagnoosi.

Lue myös: Lääkekorvauksien vuosiomavastuu nousi vuodelle 2024

Lue myös: HS: Vaihdevuosioireisiin on keksitty uusi hormoniton lääke

Lähde: Allergia.fi 

Kilpailut

Uusimmat