Kuva: SHUTTERSTOCK

Suolaa ruokaansa lisäävät suurentuneessa vaarassa sairastua krooniseen tautiin

27.01.2024 12:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Suomalaiset saavat suolaa noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan.

Brittitutkimus osoittaa, että aina suolaa ruokaansa lisäävät ovat suurentuneessa vaarassa sairastua krooniseen munuaistautiin. 

Suomalaiset saavat suolaa noin kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suurin osa suolasta saadaan tuotteista, joihin se on lisätty jo valmiiksi sekä ravintolaruoasta. Tutkimuksessa riski sairastua kasvoi heillä, jotka lisäsivät ruokaansa vielä suolaa. 

JAMA Network Open -lehden julkaisemat tulokset perustuvat lähes 470 000 keskimäärin 56-vuotiaan britin kaksitoistavuotisiin seurantatietoihin. Seurannan aikana 22 000 osallistujaa sairastui krooniseen munuaistautiin. Havainto vahvistaa näyttöä liiallisen suolankäytön munuaishaitoista. 

Kyseisessä tutkimuksessa osallistujia pyydettiin alussa arvioimaan, kuinka usein he lisäävät ruokaansa suolaa riippumatta siitä, kuinka paljon ruoassa on suolaa alun perin. Kun vertailukohtana käytettiin henkilöitä, jotka lisäsivät suolaa hyvin harvoin tai eivät koskaan, suolaa lisäävät sairastuivat 11 prosenttia todennäköisemmin. Myös yleensä suolaa lisäävät sairastuivat 7 prosenttia todennököisemmin. 

Kuitenkin jos potilas oli lihava tai harrasti liikuntaa, olivat yhteydet heikompia. Lihavuutta koskeva havainto oli yllättävä. Tutkijat kuitenkin pitävät mahdollisena, että lihavuuden vaikutukset peittävät suolan munuaishaitat eikä yhteyttä siksi näkynyt tässä aineistossa. 

Lue myös: Ilouutinen! Korkeasaaren kadonnut Pedro on löytynyt - 1,5 metrinen boa oli karkuteillä puoli vuotta

Lue myös: Vuoden katsotuimmat tv-ohjelmat julkistettiin - tässä kolmen kärki

Lue myös: Martin Scorsese rikkoi Steven Spielbergin Oscar-ennätyksen - teki samalla historiaa

Lähde: Duodecim

Kilpailut

Uusimmat