Kuva: Shutterstock

Yksityisten lääkäripalveluiden hinnoissa merkittäviä eroja alueittain - palvelut kallistuneet

03.05.2024 13:15 - Jasmin Mikkilä / jasmin.mikkila@bauermedia.fi

Muista poiketen hammaslääkäripalveluiden hinnat ovat laskeneet aiemmasta.

Lääkäreiden vastaanottokäyntien hinnat ovat nousseet valtakunnallisesti sekä monilla hyvinvointialueilla, kerrotaan Kelan tiedotteessa. Esimerkiksi lastenlääkärin vastaanottokäynnin mediaanihinta nousi valtakunnallisesti 106 eurosta 119 euroon vuodesta 2018 vuoteen 2023. Yleislääkärikäynti kallistui 80 eurosta 84 euroon sekä yleislääketieteen erikoislääkärillä käynti kallistui 81 eurosta 93 euroon. Puolestaan hammaslääkäripalveluiden hinnat ovat hieman laskeneet. Kelan erikoistutkija Mikko Nurminen pitää kehitystä yleisesti kuitenkin melko maltillisena.

– Yksityisten lääkäripalveluiden hintakehitys viimeisen viiden vuoden aikana on ollut yleisesti ottaen melko maltillista. Kun Kela-korvauksia nyt korotetaan, on toki syytä seurata kehitystä entistä tarkemmin, Nurminen pohtii.

Hinnat voivat heitellä alueittain jopa useilla kymmenillä euroilla yksityislääkäripalveluissa. Korkeimmat yksityislääkäripalveluiden mediaanihinnat ovat Kainuussa, Päijät-Hämeessä, Ahvenanmaalla sekä Keski-Pohjanmaalla. Halvimmat hinnat taas ovat Keski-Uudellamaalla, Vantaalla ja Keravalla, Länsi-Uudellamaalla sekä Etelä-Savossa.

Esimerkiksi yleislääketieteen erikoislääkärin vastaanottokäynnin mediaanihinta oli vuonna 2023 Keski-Uudellamaalla 78 euroa ja Kainuussa 130 euroa. Myös muilla erikoisaloilla erot ovat huomattavia alueiden välillä. Eroja alueiden välillä voi selittää esimerkiksi yksityislääkäreiden saatavuus, sillä palveluiden saatavuus on heikompaa kasvukeskusten ulkopuolella niin julkisella kun yksityiselläkin sektorilla.

Hintojen vertailu on aiempaa helpompaa

Kela on julkaissut uuden verkkosovelluksen, jonka avulla voi vertailla yksityisen terveydenhuollon hintoja, kerrotaan Kelan tiedotteessa. Tiedoista ilmeni, että osa palveluista on kallistunut huomattavasti enemmän kuin toiset. 

Sovelluksesta löytyvät hintatiedot vuodesta 2018 vuoteen 2023. Sovelluksessa voi tarkastella eri toimenpiteitä tai erikoisaloja niin hammashoidon kun lääkärinpalkkioidenkin puolelta. Uuden sovelluksen myötä ihmisten on helpompi vertailla hintoja.

– Julkisuudessa on keskusteltu viime aikoina paljon yksityisten terveyspalveluiden hinnoista. Teimme tämän uuden sovelluksen sen vuoksi, että medialla ja keskustelijoilla olisi entistä helpommin saatavilla laadukasta tietoa palveluiden hinnoista, Nurminen jatkaa. 

Kelan tiedoissa ei kuitenkaan voi nähdä yksityisen terveydenhuollon palvelumaksuja.

– Valitettavasti yksityiset terveyspalvelut eivät raportoi meille palvelumaksujen tasoja. Kelan tiedossa olevat hinnat eivät siis yksin kerro koko totuutta, sillä terveyspalvelujen tarjoajat voivat siirtää hintoja myös palvelumaksuihin, Nurminen huomauttaa.

Lue myös: Naislääkäreiden potilaat kuolevat epätodennäköisemmin, kertoo tuore tutkimus

Lue myös: Tiedätkö, mitkä sairaudet tai lääkitykset voivat estää verenluovutuksen? Katso lääkärin vastaus

Lue myös: Rasittavaa liikuntaa kannattaisi lisätä jo nuoresta alkaen - voi ehkäistä sydänsairauksia

Lähde: Kela

Kilpailut

Uusimmat