Salaako suloinen lemmikkikissasi kipunsa? 10 neuvoa säryn tunnistamiseen
Kissat ovat totutusti hyviä kipunsa piilottamisessa. On kuitenkin keinoja, joilla omistaja voi havaita kissaparan kivut ja näin viedä hänet lääkäriin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.
Kissat vaistomaisesta salaavat kipunsa. Tämä on osa kissojen selviytymismekanismia, jotta suuremman pedot eivät näkisi niitä heikkoina ja helppoina suupaloina. Kotikissojen ei kuitenkaan tarvitse pyytää elävää ruokaa tai pelätä syödyksi tulemista, mutta kissan osaavat silti peitellä särkyjään lähes täydellisesti.
Toisin kuin monet kissanomistajat luulevat, kissat eivät todellakaan ole immuuneja kivulle: he eivät vain näytä sitä kovin näkyvästi.
Huffington Post -lehden keräämien keinojen avulla kivun saaminen selville kuitenkin helpottuu. Joten kissaasi sattuu, jos hän usein sopii seuraaviin kuvauksiin.
1) Kissa ei pese itseään
Kissa on totutusti hyvin tarkkaa siisteydestään, joten mikäli et huomaa kissasi pesevän itseään muutamaan päivään, kipu saattaa olla yksi selitys. Toisaalta jos kissa pesee yhtä tiettyä paikkaa useasti, voi se merkitä kivun nimenomaista paikkaa.
2) Kissan aktiivisuus laskee selvästi
Jos kissasi on tottunut hyppimään korkeisiinkin paikkoihin, muttei enää tee sitä, saattaa kissaa kolottaa esimerkiksi takajaloista, jolloin se välttää mahdollisia hyppyjä. Toisaalta myös aktiivisuuden yllättävä nousu voi kertoa esimerkiksi virtsaelinkivuista, jos kissa esimerkiksi on normaalia levottomampi ja vaeltelee ympäriinsä.
3) Kissa ei tule perheenjäsenten paijattavaksi
Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kissa haluaisi jakaa hellyyttään tai ottaa hellyyttä vastaan. Kissa voi olla vain kivun rajaamalla alueella, eikä halua satuttaa itseään enempää.
4) Kissa piilottelee
Kissat ovat tietenkin persooniltaan erilaisia, mutta jos kissasi on yleensä aktiivinen, käy syömässä, leikkii ja on perheenjäsenien nähtävissä useastikin ja yhtäkkiä jää vain piiloon, syynä saattaa olla särky.
5) Kissa menettää ruokahalunsa ja laihtuu
Kissat saattavat olla hyvinkin valikoivia ruoan suhteen, mutta nälkäinen kissa syö hetken paaston jälkeen mitä tahansa. Kipu voi olla syynä, jos kissa näkyvästi laihtuu eikä halua syödä lempiruokaansakaan.
6) Kissa on aggressiivinen tai säikky, kun sitä silittää
Hellä ja kehräävä kissa saattaa kivun iskiessä muuttua niin kuin nainen muuttuu PMS-oireiden alkaessa.
7) Kissa tekee tarpeensa muualle kuin hiekkalaatikkoon
Nuoret kissanpennut saattavat toki tehdä tätä muutenkin. Yksi syy voi olla esimerkiksi jonkinlainen virtsatieinfektio.
8) Kissan ääntely lisääntyy
Jos kissa ääntelee tutustu naukaisemalla, ei välttämättä ole syytä huoleen. Mikäli normaali maukuminen muuttuu pelokkaaksi sihisemiseksi tai aggressiiviseksi murinaksi, voi kipu olla syynä tähän. Kissa ilmoittaa vihaisella ääntelyllään, että voit häipyä.
9) Kissan syke ja hengitys ovat nopeutuneet
Kissakin läähättää aina silloin tällöin kuten koirat, mutta ei kovin usein. Läähättäminen tapahtuu, kun kissa on muun muassa intoutunut ravaamaan pitkin asuntoa ja sillä on kuuma. Mikäli kissa alkaa yhtäkkiä läähättää ilman mitään syytä, kissa saattaa kärsiä kivuista.
10) Kissan pupillit ovat laajentuneet
Kipu voi aiheuttaa sen, että kissan pupillit ovat laajentuneet. Sairastuneelle eläimelle on tyypillistä myös tietynlainen lasittunut ilme.
Lähde: Huffington Post