Huomio äidit ja isät: Vauva tietää mikä on tylsää!

25.05.2012 14:15 - Eeva Rajala

Tutkijat saivat vauvan katsetta analysoidessaan selville, millaisia asioivat vauvat pitävät kiinnostavina.

7 kuukauden ikäiset vauvat tietävät jo maailmasta sen verran, että pystyvät ilmaisemaan katseellaan, mikä kiinnostaa ja mikä ei. Vauvat menettävät kiinnostuksensa johdonmukaisesti sellaisiin asioihin, joista tulee ennalta arvattavia.

Vauvat saattavat imeä sienen lailla itseensä uutta informaatiota, mutta tämä informaation imeminen näyttää olevan aktiivisempi prosessi kuin aiemmin on ajateltu. Tuoreen tutkimuksen mukaan jo 7-kuukautinen vauva viittaa kintaalla sellaisille asioille, jotka ovat hänen mielestään liian vaikeita tai suorastaan tylsiä, ja keskittyy asioihin, joissa on juuri oikea määrä kiinnostavuutta ja joiden kautta voi oppia uutta.

Tutkimusta varten tutkittiin 72 vauvan keskittymistä eri asioihin, kun vauvoille näytettiin erilaisia asioita tietokoneen ruudulta. Kun vauva käänsi katseensa pois ruudulta kiinnostuksen puutteesta, kyseisen videon soittaminen lopetettiin. Vauvat oppivat testin aikana, että jos he haluavat jatkaa mielenkiintoisten kuvien katsomista, heidän pitää vain pitää katseensa ruudussa. Muussa tapauksessa katse kannattaa siirtää pois.

Kiinnostavia katseltavia olivat videot, joissa kuvaruutuun tupsahtaa yllättäen jotain uutta. Tosin jos tämä samanlainen yllättävyys toistuu useita kertoja, vauva saattaa menettää mielenkiintonsa.

- Voisi kuvitella, että mitä monimutkaisempia asiat ovat, sitä kiinnostavampia niistä tulee. Vauvojen kohdalla ei ole näin, tutkimuksessa mukana ollut tutkija Richard Aslin kertoo.

Tutkimuksen Johtaja Celeste Kidd kertoo, että vauvoja on helpompi opiskella kuin aikuisia, sillä aikuiset tietävät osallistuvansa psykologisiin testeihin.

Jos siis vauvasi pitää sinun tanssiesitystäsi joko liian tylsänä tai vaikeana ymmärtää, muuta koreografiaasi ja ääntele eri tavalla, niin lapsesi saa oppimishetkestä enemmän irti!

Lähde: Discovery

Kilpailut

Uusimmat