Tutkimus: Oman eliniän voi ennustaa yksinkertaisesta seikasta

28.06.2012 16:45 - Senni Loikala

Jos haluat tietää elinikääsi vaikuttavasta biologisesta tekijästä, johon et voi itse mitenkään vaikuttaa, lue tämä juttu.

Oman elämän pituus on kuitenkin monien elämäntapavalintojen, biologisten tekijöiden ja sattumien summa. Siinä missä jotkut menehtyvät onnettomuudessa ennen aikojaan, toiset porhaltavat satavuotiaiksi ilman sen suurempia terveysongelmia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan eliniänodotteeseen vaikuttaa se, minkä ikäinen oma isä on ollut jatkaessaan sukua. Kuinka se sitten voi olla mahdollista? Tutkijat ovat nimittäin löytäneet suoran yhteyden isäksi tulemisen iän ja lapsen DNA-rihmaston pituuden välillä.

Jos isä on lasta siittäessään jo elämää nähnyt, tämän tulevan lapsen kromosomeja ikääntymiseltä suojaavat nukleoidi-säikeet ovat pidempiä kuin nuorten isien lapsilla. Tutkijat uskovat, että mitä pidempiä nuo säikeet ovat, sitä tehokkaammin DNA taistelee ikääntymistä vastaan, mikä nostaa eliniänodotetta. Mitä vanhempana mies on isäksi tullut, sitä vanhemmaksi myös hänen lapsensa elävät, summaa siis tutkimus.

Kannattaa myös ottaa selville, minkä ikäinen isoisäsi oli saattaessaan isäsi maailmaan. Tutkijat nimittäin yllättyivät siitä, että isäksi tulemisen ikä vaikuttaa jälkipolven eliniänodotteeseen kahden sukupolven läpi. 

Onneksi biologian sanelemat tekijät ovat vain yksi pisara elämäsi meressä. Millaisten asioiden sinä puolestaan uskot vaikuttavan ratkaisevasti elämäsi pituuteen?

Lähde: You Beauty

Kilpailut

Uusimmat