Tutkimus: Itseruskettavat tuotteet saattavat johtaa hedelmättömyyteen

23.07.2012 22:45 -

Auringonvalon vaaroista on tiedetty jo vuosia ja monet turvautuvatkin purkeista ja puteleista saatavaan rusketukseen heleän hehkun saavuttamiseksi. Itseruskettavia onkin usein mainostettu turvallisemmiksi kuin auringon alla kärventymistä, mutta näin ei tutkijoiden mukaan ole.

Rusketusaineet ovat varsinaisia kemikaalikoktaileja. Ne sisältävät usein karsinogeenejä, kuten formaldehydiä ja nitrosoamiineja, jotka voivat aiheuttaa syöpää. Kemikaalit voivat vaikuttaa myös hormonitoimintaan, joka puolestaan voi johtaa hedelmättömyyteen tai syntymävikoihin.

Terveysviranomaisten mukaan rusketusaineet ovat haitallisempia kuin muu kosmetiikka, sillä niitä levitetään runsaalti koko kehon iholle tasaisin väliajoin.
Kun rusketusaineita ruiskutetaan iholle, niitä päätyy usein myös hengityksen mukana verenkiertoon - tämä voi tutkijoiden mukaan vahingoittaa DNA:ta ja aiheuttaa kasvaimia.

- Olisi parasta ryhtyä varotoimenpiteisiin näiden kemikaalien kohdalla kunnes meillä on enemmän tietoa siitä, miten ne todella vaikuttavat elimistöön, kommentoi Euroopan Ympäristökeskuksen toimitusjohtaja Jacqueline McGlade.

Itseruskettavien myynti on kohonnut tasaisesti vuosien varrella ja rusketusaineet ovat nyt nopeimmin kasvava kosmetiikan haara.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat