Apua! Pakasteranskalaiset aiheuttavat syöpää?

28.09.2012 11:15 - Eeva Rajala

Uusien väitteiden mukaan pakastetut ranskanperunat voivat olla yksi suuri syy syöpään. 

Tutkijat varoittavat, että etenkin joissakin ravintoloissa, pubeissa ja pikaruokaravintoloissa käytettävät, esikypsennetyt ranskalaiset sisältävät todennäköisesti normaalia korkeampia karsinogeenipitoisuuksia.

Esikypsennettyjä ranskalaisia ei tarvitse valmistaa niin kauan, eikä asiakkaiden tarvitse odotella niin kauan. Tämä prosessi kuitenkin voi vaikuttaa akryyliamidin määrään. Akryyliamidi on syöpää aiheuttava aine. Akryyliamidin muodostumista elintarvikkeissa voidaan vähentää välttämällä ruoan liiallista kuumentamista.

Yhdysvalloissa asiantuntijat ovatkin kehottaneet valmistajia käyttämään parempia keinoja perunoiden valmistuksessa, jotta akryyliamiditasot eivät nousisi liikaa.

- Kaupallisessa tuotantoprosessissa perunat ensin valikoidaan, leikataan, kiehautetaan, lisätään sokeria, kuivataan, paistetaan ja pakastetaan. Nämä kaikki yhdessä vaikuttavat ranskalaisten väriin, rakenteeseen ja makuun, joihin kuluttajat ovat tottuneet, ruokakemisti Donald Mottram kertoo.

Akryyliamidia syntyy luonnollisesti monien ruokien valmistuksen yhteydessä. Tutkijoiden mukaan akryyliamidin syntyminen ranskalaisten valmistuksen aikana on väistämätöntä. He kehottavatkin kiinnittämään huomiota fruktoosin eli hedelmäsokerin ja glukoosin eli rypälesokerin suhteeseen siinä vaiheessa, kun perunat on leikattu ranskalaisiksi.

- Akryyliamidin määrän minimoinnissa on tärkeätä ymmärtää jokaisen valmistusvaiheen merkitys yhdisteen synnyssä, tutkijat kertovat.

Lähde: Telegraph

Kilpailut

Uusimmat

Error - Virhe: 0 - Voice.fi

Pahoittelut (virhe 0)

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Käytä navigaatiota löytääksesi hakemasi sivun.