Jukka Puotila, oletko ikuinen laihduttaja?

06.11.2012 15:45 - Eeva Rajala

35-vuotisjuhlakiertueella oleva imitaattorinäyttelijä Jukka Puotila kertoo Voicen Terve minä -osiossa muun muassa omista liikunta- ja syömistottumuksistaan. 57-vuotias Puotila on tällä hetkellä loistokunnossa. 

Millainen treenaaja olet?
Olen kohtuullisen ahkera treenaaja, ikääni nähden oikeinkin ahkera treenaaja. Treenaan erittäin mielelläni, kuin elämäntapana. Tähtäimessäni ei ole mitkään muut asiat kuin liikunnan tuottama hyvä olo. Se hiki. Hikoilu puhdistaa paljon. Muistan Teatterikorkeakoulussa oli muutamia asioita, joita Jouko Turkka opetti. Esimerkiksi kun on kova tilanne ja pitää päättää jotain, niin juoskaa sitä ennen lenkki. Hikoilulla ja hengästymisellä on merkitystä. Ne putsaavat aivosi ja päätökset ovat ehkä parempia sen jälkeen.

Miten usein syöt päivässä ja mitä?
Pyrin syömään kolme kertaa päivässä. Aamulla se on puuroa, päivällä ainakin neljä kertaa viikossa pyrin syömään kalaa, ja joskus tulee syötyä kalaa parikin kertaa päivässä. Kala on päällimmäinen asia ruokavaliossani. Vältän hieman leipää ja voita leivän päällä viikolla, mutta viikonloppuna saatan vedellä kyllä sellaiset juustokimpaleet ja voit siihen päälle, ikään kuin palkita siitä viikon kituuttamisesta. Mutta sekin on sellainen asia, että ihminen tottuu siihen. Huomaat, ettet kaipaa sitä enää. Kyllä katson mitä suuhuni laitan, mutta en kuitenkaan niin julmasti.

Mikä on lempiliikuntamuotosi?
Pelaan muun muassa sulkapalloa ja juoksen matolla. Matolla juoksussa ei maisema kauheasti vaihdu, mutta minulle riittää, että näen ajan, metrit ja kalorit. En liiku sen takia, että sillä olisi mitään tekemistä kunnon tai hoikkuuden kanssa, vaan sen hyvän olon, minkä liikunta tuo.

Kuka on terveyden esikuvasi?
Ei ole oikein sellaista, jonka voisi nimetä, mutta kyllä minä katson kaikkia minun iässäni olevia ja vanhempia ihmisiä, jotka ovat vielä ikäänsä nähden hyvässä kunnossa. Kyllä minä arvostan sitä. Mutta voin myös sanoa sen, että jokainen ihminen on siinä, missä itse viihtyy. Ei mikään hoikkuus ole mikään asia, jos se ei ole sinun olomuotosi. Ihmiset voivat minun puolestani olla juuri sellaisia, missä parhaiten itse viihtyvät ja elävät tietysti sellaista elämää. Eihän liikunta välttämättä elämää pidemmän, mutta laatu saattaa parantua.

Mikä saa sinut liikkeelle?
Se on pään puhdistaminen kaikista muista ajatuksista. Olen joskus katsonut, että matolla juoksussa se on kahdeksan minuuttia, sitten rupeaa kaikki muut ajatukset lähtemään, sellaiset ajatukset, jotka ovat painaneet sinua. Se yleensä tulee siinä kohtaa, missä tulee hiki. Tarvitaan kahdeksan minuuttia matolla.

Mikä on salainen paheesi?
Lakritsi. Jos pussillisen otan tuohon autoon, niin tempaisen sen aika nopeasti. Siinä käy myös niin, että minulle tulee vähän huono olo sen jälkeen, etten saa sitä poikki. Minulle tulee tavallaan darra lakritsista.

Oletko ikuinen laihduttaja?
En oikeastaan. Olen kerran kokeillut karppaamista ja paino putosi niin voimakkaasti, koska liikun paljon ja rupesin olemaan niin tarkka sen syömisen kanssa. Minulla on aika tarkka painoraja, että kun menen 75 alle, niin rupean näyttämään nääntyneeltä kaverilta, joka juoksee vain maratoneja, eikä näytä kauhean terveeltäkään enää silloin. Tiedän ihmisiä, jotka ovat aikamoisessa kunnossa, jossa tavallaan haetaan hoikkuutta ja kuntoa niin, että se on jo vähän epäedullista.

Käytätkö lisäravinteita?
En käytä. Voisin esimerkiksi syödä vihanneksia enemmän, mutta lisäravinteita en käytä.

Saatko tarpeeksi unta?
En. Luulen, että unessa olen koko ajan vähän pystyssä. Unihan olisi ihan mielettömän tärkeätä päälle. Meikäläisen ammatti on paljon muistamista, niin silloin se olisi tärkeätä. Mutta yhden asian voin ikään kuin salaisuutena sanoa: Jos sinulla on joskus joku kova juttu aamulla, niin jättämällä yhden yön välistä olet aamulla ihan mielettömässä lyönnissä. Olet erittäin skarppi ja nopea. Mutta tietysti sitä ei voi tehdä, koska siitä seuraa jotain muuta. Mutta joskus olen tehnyt niin, että jos on joku tärkeä asia aamulla, missä pitäisi olla parhaimmillaan, niin en ole nukkunut edellisenä yönä ollenkaan. Mutta olen leikkinyt unen kanssa ja tiedän seuraukset, mitä siitä voi käydä. Se uni katoaa kokonaan. Arvostan ihan mielettömästi unta, mutta välillä unta ei tule.

Milloin on paras aika kuntoilla?
Tämä on minulle hyvä kysymys, koska olen liikkunut aamulla, päivällä ja illalla. Minun rytmiini ilta on paras, ja vielä niin, että töiden jälkeen. Se on kummallinen juttu, vielä kymmenen jälkeen saattaa tuntua, että tämä menee parhaiten juuri nyt. Voisi tietysti ajatella, että olen niin pitkään ollut iltatyöläinen, että koko rytmini on painottunut sinne iltaan. Se pikkusen tuntuu yöunessa, mutta liikunnalla on myös vaikutus, että se palauttaa työn jälkeen.

Mikä on parasta kuntoilumusiikkia?
En käytä musiikkia hirveästi. Tavallaan vaipuu muihin tunnelmiin. Mutta muista, kun nuorena näin Rockyn, kun hän juoksee ne portaat ylös, niin siinä Eye Of The Tiger -kappaleessa on jotain mieletöntä. Sellainen voiman tunne, mutta sehän tulee myös siitä mielikuvasta, kun se kundi juoksee portaita. Sellaisessa on kyllä jotain, niin naiivi tässä ollaan.

Millaiset ovat parhaat treenivaatteet?
Olin juuri kertausharjoituksissa Lahden urheilukoulussa ja sain sieltä sitten paidan, missä oli teksti "Fit for Life". Siinä paidassa oli niin paljon tunnelmaa, mistä tykkään. Mutta muuten minulla ei ole lempivaatteita muuta kuin, että löysät pitää olla. Juoksen pitkissä housuissa. En ole kauheasti koskaan kiinnittänyt huomiota siihen. Kiinnitän siviilissä paljon enemmän huomiota vaatteisiini kuin treenatessa. Mutta tietystä olisi hyvä, etteivät vaatteet haisisi. Että niiden ihmisten, jotka ovat samassa tilassa, ei tarvitsisi kärsiä siitä, että "no nythän se tuli taas tuohon haisemaan".

Kilpailut

Uusimmat