Kärsitkö yskästä? 5 ohjetta, joilla se talttuu kotikonstein

11.12.2012 19:15 - Heli Thoren

Saitko flunssan kylkiäisenä ärsyttävän yskän? Näin helpotat sitä kotioloissa.

Yskä on ärsyttävä seuralainen. Monet kokevat yskänlääkkeet tehottomiksi - etenkin lapsille tuntuu olevan vaikea löytää lääkettä, joka toisi helpotusta. Onneksi voit taltuttaa yskän myös muutamilla kotikonsteilla. Kokeile ainakin hunajaa ja kuumaa suihkua ennen nukkumaanmenoa. Myös muutamat muut konstit voivat helpottaa röhivää oloa:

1. Juo runsaasti nesteitä. Ne auttavat irrottamaan limaa. Nesteen, mielellään veden juominen on muutenkin tärkeää flunssan aikana. Muista myös lämpimien juomien teho!

2. Höyryhengitys auttaa helpottamaan yskäistä oloa. Saman efektin saat aikaan kuumassa suihkussa. Suihkuttele vähintään kymmenen minuutin ajan esimerkiksi ennen nukkumaan menoa. Näin lima lähtee keuhkoista liikkeelle, ja pitkällään olo on yön aikana helpompaa.

3. Ota yöksi käyttöön vähintään kaksi tyynyä. Jos yskä on paha, liki istuallaan nukkuminen voi olla helpompaa. Tue tyynyillä selkää ja päätä niin, että pystyt rentoutumaan pystymmässäkin asennossa.

4. Ota pari lusikallista hunajaa ennen nukkumaan menoa. Voit myös keittää vettä ja lisätään höyryävään juomaan hunajaa. Hunajan on todettu helpottavan yskää. Se on oiva apu myös lasten yskään. Muistathan kuitenkin, että hunajaa ei saa antaa alle 1-vuotiaille lapsille kohonneen botulismiriskin vuoksi.

5. Jos kärsit kuivasta yskästä, kokeile syödä jotakin juuri ennen nukkumaan menoa. Myös pelkästään kurkkupastillin imeminen voi helpottaa kutinan tunnetta, jolloin myös yskimisen tarve vähenee.

Tiedätkö, miksi yskit?

Flunssan aikana ilmestyvän yskän tarkoitus on puhdistaa keuhkoja limasta. Kun yskimme, lima lähtee liikkeelle, ja keuhkot puhdistuvat. Yskä menee yleensä ohi itsestään, kun flunssa helpottaa.

Lähde: WebMD.com

Kilpailut

Uusimmat