Suomalaisäidit tartuttavat lapsiinsa vesirokkoa - tyhmää ja vaarallista!

16.01.2013 15:15 - Heli Thoren

Lääketieteen tohtori Hanna Nohynek ihmettelee vanhempia, jotka varta vasten haluavat lastensa sairastavan vesirokon.

- Meillä on vesirokko, täältä saa tulla hakemaan, eräs äiti kirjoittaa Facebookissa. Muutama äiti vastaa nopeasti:

- Me voitaisiin tulla kyläilemään.

Edelleen on vallalla käsitys siitä, että vesirokko on parasta sairastaa. Muutama punainen täplä on parempi kuin tautia vastaan rokottaminen. Lääketieteen tohtori, rokotusohjelmayksikön päällikkö Hanna Nohynek ihmettelee tautia varta vasten haluavia vanhempia.

- Vesirokko on ilkeä tauti. Pahimmillaan se voi olla jopa elämää uhkaava, Nohynek muistuttaa.

Kansallinen rokoteasiantuntijatyöryhmä suositteli vesirokkorokotetta kansalliseen rokoteohjelmaan jo viime vuonna. Nohynek soisi, että jokainen lapsi saisi piikin tautia vastaan. Miksi?

- Tautiin liittyy jonkin verran komplikaatioita. Myös jälkitaudit, esimerkiksi keuhkokuume, voivat olla rajutkin, Nohynek muistuttaa.

Sairastaa vai rokottaa?

Monet vanhemmat ajattelevat, että taudin sairastaminen on rokottamista parempi vaihtoehto. Nohynek uskoo, että piikin vastustaminen liittyy vanhempien tietämättömyyteen.

- Useimmiten rokotusten vastustajat eivät ole nähneet taudin hurjimpia muotoja.

Nohynek soisi, että lapset rokotettaisiin 1,5 vuoden iässä ensimmäisen kerran. Vahvistava rokote olisi hyvä ottaa kuuden vuoden iässä. Vaikka lapsen rokottaa, taudilta ei välttämättä voi välttyä. Jos rokotettu ihminen saa taudin myöhemmin, se tulee kuitenkin paljon lievempänä.

- Aikuisella tauti voi olla todella vakava, jos rokotetta ei ole annettu.

Taudin sairastaminen on riski. Entä onko rokotteen antamisessa riskejä?

- Eihän rokotekaan riskitön ole. Vesirokkorokotteessa on elävää virusta, joten sen jälkeen voi ilmetä kuumetta, turvotusta tai muutamia näppylöitä. Jos itse vanhemman asemassa miettisin, että otanko rokotteen vai tartutanko taudin varta vasten lapseeni, päätös olisi helppo. Rokote on parempi vaihtoehto, Nohynek toteaa.

Mistä rokotetta saa?

Vesirokkorokote ei vielä kuulu kansalliseen rokoteohjelmaan. Varilrix-nimisen vesirokkorokotteen saa reseptillä. Rokotetta täytyy antaa kaksi, jotta teho on riittävä. Piikin voi antaa yli vuoden vanhalle lapselle. Vahvistusrokotteen saa antaa aikaisintaan 6 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. Yhden rokotteen hinta on 78,73 e / kpl.

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat