Tuuli Petäjä-Sirén, oletko ikuinen laihduttaja?

24.01.2013 11:15 - Eeva Rajala

Vuoden urheilijaksi Urheilugaalassa valittu purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén kertoo Voicen Terve minä -osiossa omista liikuntatottumuksistaan ja terveyspäätöksistään. 

Voice haastatteli Tuuli Petäjä-Siréniä viime vuoden lopulla ansiokkaan kauden jälkeen.

Millainen treenaaja olet?
Tunnollinen. Yleensä se, mitä olemme fysiikkavalmentajan kanssa suunniteltu, se tulee tehtyä. Aiemmin olin parempi siinä, että pääsisin aikaisemmin liikkeelle treenaamaan. En tiedä, onko ikää tullut vai miksi aamuherätykset painavat. Aamutreenit ovat siirtyneet seitsemästä yhdeksään, mutta se tulee tehtyä edelleen.

Miten usein syöt päivässä ja mitä?
Syön aamupalan, lounaan ja päivällisen. En välttämättä kahta lämmintä ateriaa. Lounas saattaa päivästä riippuen olla kylmäkin, joku salaatti. Pyrin syömään aika monipuolisesti. Treenin jälkeen pidän todella tärkeänä sitä, että heti treenin päätteeksi on joku palautusjuoma tai muu pieni välipala, että palautuminen pääsee käyntiin.

Aamupalani on ihan paras: kauramunakas. Sanon sitä pannukakuksikin. Siihen tulee kananmunan valkuaisia, kaurahiutaleita ja tilkka maitoa. Näistä muotoutuva puuro paistetaan pannulla molemmin puolin. Päälle tulee hunajaa ja marjoja, ehkä banaaniakin.

Lempiliikuntamuotosi?
Surffaus! Tietenkin oma lajini on purjelautailu. Murtomaahiihto on myös treenin kannalta hyvä. Kaikki eivät tykkää. Se on loistavaa vaihtelua siihen normaaliin juoksuun tai sisäpyöräilyyn verrattuna.

Kuka on terveyden esikuvasi?
Täytyy sanoa, että omat vanhempani ovat aika hyviä esikuvia. Lähes 60-vuotias äitini pyöräilee joka päivä töihin vuoden ympäri, paitsi jos asiakaskäynneille pitää lähteä autolla. Veikkaan kuitenkin, että hän 9 päivää kymmenestä pyöräilee töihin. Molemmat vanhemmat ovat pitäneet itsensä erittäin hyvässä kunnossa ikäisekseen.

Mikä on liikuntamotivaattorisi? Mikä saa sinut liikkeelle?
Kilpaurheilijallahan on aina kilpailutavoitteita. Niitä kohti treenataan, mutta jos en kilpailisi, uskoisin että ylipäätään se on se hyvä olo, mikä treenaamisesta tulee. Ja myös se, että huomaa oman olo kohenevan, kun liikkuu ja ulkoilee.

Löytyykö menneisyydestäsi sellaista terveyspäätöstä, joka muutti elämäsi?
Eipä oikeastaan. En ole koskaan tupakoinut tai muutenkaan ollut minkään päihteiden kanssa ongelmia. Ei ainakaan ole mitään niin suuria mullistuksia. Olen ollut koko ikäni aika innokas ja aktiivinen.

Mikä on salainen paheesi?
Korvapuusteja on tullut syötyä, mutta en näe sitä paheena. Kyllä ihmisen pitää syödä, jotta jaksaa. Usein kysytään, että syönkö herkkuja ja herkuttelenko koskaan. Herkuttelen joka päivä esimerkiksi aamiaisella, mutta se ei tarkoita sitä, että sen pitäisi olla epäterveellistä. En koe sitä paheena, että nauttii ruoasta ja joskus tekee jotain vähän makeampiakin herkkuja itselle.

Oletko ikuinen laihduttaja?
En minä kyllä ole, jos ei edellinen vastaus sitä jo kertonut. Joskus keskittyy enemmän siihen, että saa painon tiputettua tai pidettyä alhaalla, mutta sen verran olen perehtynyt ruokavalioon, että tiedän suunnilleen, mitä pitää syödä, jos haluaa pysyä tämän kokoisena. Ja mitä pitää syödä, jos haluaa kasvaa kauhean paljon isommaksi.

Käytätkö vitamiineja ja ravintolisiä?
Vähän epäsäännöllisesti. Syksyllä olen sellaisen yhden monivitamiinitabletin ottanut aamuisin, mutta en sitä vuoden ympäri muista. Ja varmasti, kun purkki menee tyhjäksi, niin se unohtuu. Sen sijaan, että vetäisi kauheasti nappeja, olen enemmän monipuolisen ruokavalion kannalla.

Minulla on palautusjuomia ja proteiinipatukoita, jotka kulkevat kätevästi mukana, kun treenin jälkeen on jossain muualla kuin omassa keittiössä.

Saatko tarpeeksi unta?
Mieluummin sitä nukkuisin vähän enemmän. Kiireisenä loppuvuotena aina aamuisin ajattelee, että illalla sitten aikaisin nukkumaan, mutta eihän sitä aina saa aikaiseksi. Täytyy myöntää, että puoli tuntia joka yö tulisi tarpeeseen.

Milloin on paras aika kuntoilla?
On aamuihmisiä ja on iltaihmisiä. Yleensä itse teen kovimmat treenit aamupäivällä niin, että aamupalasta on pikkuisen ehtinyt ruoka laskeutua ja treenin jälkeen pääsee suoraan lounaalle.

Mikä on parasta kuntoilumusiikkia?
On kiva, että treenimusiikki on jotain, joka ei vie liikaa ajatuksia muualle kuin siihen treeniin. Jos musiikin sijaan tulee radiosta jotain ihan älytöntä puhetta ja hauskuuttamista, ei pysty keskittymään. Treenimusiikissa pitää myös olla sen verran tempoa, ettei illan viimeinen hidas biisi auta treeniin.

Millaiset ovat parhaat treenivaatteet?
Jos sisällä liikun, tykkää, että on pitkät trikoot, etteivät ole reidet paljaana, kun pyörii lattialla. Tiukat trikoot ja joku toppi.

Kilpailut

Uusimmat