Heräätkö joka yö tiettyyn aikaan? Katso mistä se johtuu ja mikä auttaa

27.01.2013 21:45 - Rea Tallgren

Kaisa Jaakkolan Hormonidieetti - opas yksilölliseen täsmälaihdutukseen -kirjassa kerrotaan, että jokaisella yöheräämiselle on olemassa syynsä, joihin on itse mahdollista vaikuttaa.

Hormonidieetti - opas yksilölliseen täsmälaihdutukseen -kirjassa kerrotaan, että tiettyyn kellonaikaan herääminen öisin kertoo aina omaa tarinaansa siitä, mikä ihmisellä on vialla.

Mikäli herääminen tapahtuu öisin ennen kello yhtä, johtuu se mitä luultavammin verensokeritason voimakkaasta laskusta. Neuvoksi Kaisa Jaakkola kehottaakin korvaamaan iltaruokailun sokerit ja viljat kevyillä porteiineilla, pähkinöillä, vihanneksia, marjoilla ja hedelmillä.

Mikäli heräily sijoittuu yleensä kahden ja kolmen välille, saattaa maksasi olla vaikeuksissa. Jaakkola kehottaa ensihätään ottamaan käyttöön monivitamiinit.

Jos heräät kolmen ja viiden välillä, on syynä useimmiten joko psyykkinen tai fyysinen stressi, jonka seurauksena elimistöön syntyy hapetussressiä. Tue kehoasi tuolloin juomalla päivittäin vihersmoothie, joka vähentää hapetusstressiä ja lisäämällä magnesiumin ja omega 3 -rasvojen saantia. Yritä myös opetella stressinhallintaa ja toki poistaa stressaavat tekijät elämästäsi niin hyvin kuin mahdollista.

Mikäli nukkuminen on vaikeaa, kannattaa ennen unille menoa kokeilla myös seuraavia niksejä:

- Kirjoita illalla päiväkirjaa

- Makaa illalla piikkimatolla

- Hanki pimennysverhot

- Käy lämpimässä suihkussa tai saunassa

- Lisää magensiumin ja tauriinin saamista

- Himmennä valoja ja lue kirjaa

- Sulje televisio ja tietokone vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa

Lähde: Kaisa Jaakkola: Hormonidieetti - opas yksilölliseen täsmälaihdutukseen, 2011, Tammi. 

Kilpailut

Uusimmat