Voivatko kevytlimut aiheuttaa syöpää? Asiantuntija vastaa

18.03.2013 15:45 - Eeva Rajala

Terveystalon Myytinmurtajat ratkovat lukijoiden lähettämiä terveysmyyttejä viikoittain. Tällä kertaa myytti koskee kevytlimuja ja mahdollista syöpäriskiä.

Terveystalon laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa, onko totta vai tarua, että kevytlimuista voivat aiheuttaa syöpää?

- Tarua. Jos pelkästään tutkimusnäyttöä katsotaan, niin se, että kevytlimuista saisi syöpää, on kyllä aika kaukaa haettua. Tässä todennäköisesti tarkoitetaan aspartaamia, joka aika ajoin nousee pintaan. Aspartaamia ja keinomakeutusaineita on joissain tilanteissa tutkittu, kun rottakokeissa on annettu oikein isoja eli monisatakertaisia määriä, mitä me saamme ravinnosta, Palssa kertoo.

Tällainen syöpävaikutus on nähty, mutta rotille annetut määrät ovat siis monisatakertaisia. Palssa muistuttaakin enemmän sokerin vaaroista. Jos verrataan vaikka makeutusaineita sokeriin, sokeri on hyvin monissa tutkimuksissa todettu meille haitalliseksi. Palssan mukaan sokeri on ehdottomasti haitallisempi, jos tutkimusnäytön perusteella verrataan keinomakeutusaineita ja sokeria toisiinsa.

- Jos kevytlimujen juominen on päivittäistä ja juodaan litratolkulla, niin se ei varmasti ole järkevää ja terveellistä. Luulen, ettei yleensä ruokavalio ole muutenkaan hirveän hyvällä mallilla. Jos nyt joskus silloin tällöin juo keinotekoisesti maustettuja limuja, ei siitä mitään haittaa ole, Palssa muistuttaa.

Painaako mieltäsi jokin terveysmyytti, johon haluat saada vastauksen Terveystalon asiantuntijoilta? Lähetä myyttisi täällä!

Kilpailut

Uusimmat