Tietyt ruoat polttavat kaloreita - totta vai tarua?
Monet ovat varmasti uskoneet pitkään terveysmyyttiin, jonka mukaan tietyt ruoka-aineet olisivat niin vähäkalorisia ja ruuansulatusta kuormittavia, että niitä syömällä voisi hankkia itselleen päivän aikana energiavajeen. .
Nyt katkaistaan huhuilta siivet. Negatiiviset kalorit ovat pelkkää pötypuhetta. On totta, että jotkut ruoka-aineet nopeuttavat kehon aineenvaihduntaa ja vaativat ruuansulatukselta enemmän töitä, mutta syömisellä poltetut kalorit eivät varmasti saa kiloja tippumaan.
Ihmiskeho tarvitsee energiaa jatkuvasti. Poltamme kaloreita JO pelkästään paikallaan ollessammeKIN. On siis totta, että kulutamme energiaa myös silloin kun syömme. Esimerkiksi selleriä, kaalia, retiisiä, kurkkua ja greippiä on pidetty niin sanotusti ''negatiivisten kaloreiden'' ruokina. Myös mausteita ja kofeiinia sisältävien ruokien sanotaan polttavan rutkasti energiaa. Kuitenkin, ainoastaan vesi sisältää nolla kaloria ja muut ruoka-aineet sisältävät aina tietyn määrän energiaa. Negatiivisia kaloreita ei näin ollen ole olemassa.
Jokaisesta nauttimastasi ruoka-aineesta noin 5-10 prosenttia sen sisältämistä kaloreista kuluu ruuansulatusprosessiin. Esimerkiksi noin 75 kaloria sisältävästä omenasta noin 3,5- 7,5 kaloria menee pelkästään ruuan käsittelemiseen. Juuri nautitun ravinnon ruuansulattamiseen käytettävä energia on kuitenkin peräisin jo aiemmin syödyistä ravinto-aineista. On siis väärin sanoa, että selleriä syömällä poltat samalla samaiset kalorit, jotka juuri nielaisit.
Negatiivisia kaloreita sisältävien ruoka-aineiden myytti perustuu lähinnä vain siihen faktaan, että jotkut ruoka-aineet sisältävät niin vähän kaloreita, jotta niitä saisi syödä päivän aikana rajattomasti, eikä päivän kalorisaldo jäisi siltikään plussan puolelle.
Lähde: Livestrong