Juoksijan 5 yleisintä ongelmaa - korjaa lenkkivirheesi ja paranna treeniäsi

02.06.2013 14:15 - Reetta Haverinen

Juoksukokemuksesi muuttuu entistä miellyttävämmäksi, kuin kiinnität huomiota nesteytykseen, jalkineisiin sekä vaatetukseen. Lue vinkit, kuinka välttää yleisimmät lenkkivirheet.

Suomalaiset ovat hurahtaneet juoksemiseen todenteolla ja yhä useampi uraohjus tai perheenäiti on ottanut tavoitteekseen puolikkaan tai jopa kokonaisen maratonin. Juoksu onkin varsin halpa ja helppo harrastus, sillä lenkille voi lähteä missä vain ja mihin aikaan vain.

Juokseminen itsessään ei kuitenkaan ole niin helppoa kuin luullaan. Alkuspurtin jälkeen vauhti saattaa alkaa tökkimään syystä jos toisesta. Seuraavat ongelmat ovat yleisiä juoksijoiden keskuudessa. Kun otat virheistä opiksesi, tulee juoksemisestakin astetta mieleisempää.

1. Et pysty pitämään yllä tasaista vauhtia

Jos sinusta tuntuu, että vauhtisi hyytyy heti 5-10 minuutin jälkeen, et ole luultavasti lämmitellyt jalkojasi tarpeeksi . Ennen kuin lähdet painelemaan täysillä pitkin pururatoja, lämmittele kehoa tulevaa suoritusta varten. Suoraan sängystä tai toimiston tuolista lenkille pinkaiseminen saa jalat nopeasti maitohapoille.

Tee pieniä venyttäviä liikkeitä ja availe paikkojasi ennen lenkkiä. Aloita juoksu hölkytellen ja kovenna vauhtiasi vasta sen jälkeen.

2. Et edisty

Jos juoksunopeutesi junnaa paikallaan, eikä harjoittelusi edisty kuukausienkaan jälkeen, on treeniohjelmassasi jotain vialla.

Parasta olisi, että viikot sisältäisivät erilaisia ja eripituisia harjoituksia lepoa unohtamatta. Aseta itsellesi pieniä tavoitteita, joita kohti pyrkiä, sillä tavoitteet motivoivat sinua harjoittelemaan.

Voit myös aina kääntyä asiantuntijan puoleen ja pyytää häntä laatimaan sinulle tavoitteellisen juoksuohjelman.

3. Juoksu ei kulje

Juostessasi menetät paljon nesteitä ja suoloja hikoilun yhteydessä, joten nestehukka voi yllättää salakavalasti varsinkin kuumina kesäpäivinä. Jopa pieni nestevajaus vaikuttaa urheilusuoritukseen ja hidastaa treenistä palautumista.

Muista siis nauttia tarpeeksi nestettä ennen juoksua ja pitkillä matkoilla myös sen aikana. Liika neste kuitenkin hölskyy vatsassa ja se voi puolestaan myös hidastaa vauhtia.

4. Loukkaat itsesi usein

Juoksemisesta johtuvat liikuntavammat voivat johtua monista eri tekijöistä. Ensimmäisenä kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota kenkiin. Vääränlaiset jalkineet aiheuttavat yleensä eniten liikuntavammoja. Jos pronaatiosi ei sovi kenkien kanssa yksiin, voivat seuraukset olla jopa vakavia.

Parasta olisi käydä fysioterapeutin tai jalkineasiantuntijan juttusilla ennen lenkkareiden hankintaa. Jos olet yhtään epävarma jalkineiden ostosta, pyydä asiantuntevaa myyjää avuksesi.

5. Palelet juostessasi

Mukavan juoksukokemuksen takaa oikeanlainen pukeutumiskerrasto. Liian kevyt tai liian paksu vaatetus voi pilata lenkkisi totaalisesti, joten kiinnitä huomiota siihen mitä niskaasi kiskot.

On suotavaa, että lenkin ensimmäiset 5-10 minuuttia ovat hieman vilpoisia, koska kehosi ei ole vielä ehtinyt lämmetä. Kuitenkin jo varttitunnin juoksemisen jälkeen paleleminen yleensä katoaa tiehensä.

Kylminä päivinä on ensisijaisen tärkeää, että suojaat kehosi tuulelta ja purevalta viimalta tuulenpitävällä takilla. Kerrospukeutuminen on myös kaiken A ja O. Panosta alusasuun, joka hengittää ja siirtää hikoilusta aiheutuvan kosteuden uloimpiin vaatekerroksiin pois ihon pinnalta.

Lähde: MyAsics

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat