Otatko löylyvetesi luonnosta? Siinä saattaa piillä suuri vaara

05.07.2013 13:16 - Katariina Näreaho

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinilevän määrä järvillä on lisääntynyt parin viikon aikana. Sinilevää esiintyy nyt enemmän kuin yleensä tähän aikaan kesästä. Vaarallisin altistumistapa sinilevälle on hengittää sitä vesihöyryn mukana.

Lämmin loppukevät ja alkukesä vauhdittivat ja aikaistivat levän kasvua, ja viime aikojen helteet ovat mahdollistaneet sinilevien pintalauttojen muodostumisen.

Löylyveden on oltava puhdasta

Vaarallisin altistumistapa sinilevälle on hengittää sitä vesihöyryn mukana.

- Siksi mökkisaunaan ei saa hakea löylyvettä vesistöstä, jossa esiintyy sinilevää. Vesihöyrylle voi altistua myös vesiskootterilla ajettaessa, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.

Sinilevän myrkylliset syanobakteerit ovat haitallisia hermostolle ja maksalle ja voivat aiheuttaa voimakkaita suolisto-oireita.

Hoitaminen

Sinilevästä ärtyneen ihon ensihoitoon pätevät samat konstit kuin muunkin ihottuman hoidossa. Apteekista saatava antihistamiinitabletti lievittää kutinaa. Mikäli oireet eivät helpota ja sinulla ilmenee pahoinvointia ja ripulia, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Kilpailut

Uusimmat