Päänsärkyä ja näppylöitä - matkapuhelin saattaa aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia

22.07.2013 15:15 - Reija Saarinen

Suurin osa ihmisistä omistaa matkapuhelimen ja myös näppäilee sitä noin 150 kertaa päivässä. Harva kuitenkaan tietää, mitä matkapuhelin tekee terveydelle. 

Matkapuhelin saattaa aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Alla listattuna muutamia terveysongelmia, joita matkapuhelimen käyttö saattaa aiheuttaa. 

Huonontaa näköä

Matkapuhelimeen keskittyminen saattaa kuivattaa silmiä, mikä taas voi johtaa tulehdukseen ja infektioon. Huolestuttavaa on myös se, että matkapuhelimet saattavat vaikuttaa lasten näköön pitkällä aikavälillä. Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että nuoret, jotka tuijottavat näyttöä päivät pitkät, saattavat kärsiä likinäköisyydestä aikuisina. 

Ratkaisu: Suurenna älypuhelimessa olevan tekstin kokoa. Välttääksesi häikäisyä kokeile käyttää puhelinta hyvin valaistussa huoneessa, älälä käytä puhelinta yli 15 minuuttia kerrallaan. 

Painaa selkärankaa

Älypuhelimet vaikuttavat myös ryhtiin. Fysioterapeutti Kristen Lordin mukaan yhä useampi ihminen kärsii niska- ja olkapääkivuista. Ihmisillä on taipumus työntää päätään eteenpäin silloin, kun hän lukee jotain puhelimesta tai tabletista. Tämä asento puristaa selkärangan yläosaa ja painaa kokoon hermoja, jotka ylettyvät päähän asti. Tuloksena saattaa olla päänsärkyä, väsymystä ja jäykkyyttä.

Ratkaisu: Hanki hands-free-laite. Kannattaa myös keskittyä ryhdin parantamiseen. 

Saa leuan roikkumaan

Liiallinen puhelimen käyttö saattaa muuttaa leukalinjaa. Ihotautilääkäri Sam Buntingin mukaan monet naiset ovat huolissaan kaksoisleuasta. Kun ihminen vanhenee, ihon elastisuus vähenee. On mahdollista, että leuan taivuttaminen eteenpäin tunneiksi älypuhelimen takia, tarkoittaa sitä, että hauras iho kärsii suuremmasta paineesta. 

Ratkaisu: Yritä pitää puhelinta tai tablettia suoraan edessäsi. Näin tulet katsoneeksi eteenpäin et alaspäin. 

Aiheuttaa näppyjä

Ei liene yllättävää, että monet asiantuntijat ovat huolissaan siitä, että matkapuhelin saattaa aiheuttaa näppyjä tai hiki-ihottumaa. Puhelin on kosketuksessa kasvojen ja käsien kanssa. Näissä molemmissa on runsaasti erilaisia bakteereita, jotka siirtyvät puhelimen näytölle. 

Ratkaisu: Jos olet herkkä saamaan näppyjä, kannattaa hankkia hand-free-laite. Puhelimen näyttö on myös hyvä puhdistaa silloin tällöin. 

Pilaa kuulon

Musiikin kuuntelu kuulokkeilla saattaa aiheuttaa kuulovaurioita. Tämä saattaa vaikeuttaa kuulemista, varsinkin silloin kun paikalla on taustamelua. 

Ratkaisu: Pidä äänentaso niin matalalla kuin mahdollista. Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, että ei kuuntele musiikkia liian kauaa kerrallaan. 

Vaikeuttaa nukkumista

Tietokoneet, kannettavat, tabletit ja puhelimet heijastavat sinistä valoa, mikä häiritsee luonnollisia hormoneja, kuten melatoniinia, joka auttaa nukahtamaan. 

Ratkaisu: Kannattaa muuttaa puhelimen näyttöä himmeämmäksi. Puhelin kannattaa myös pitää kaukana kasvoista. Kannattaa myös välttää puhelimen käyttöä ennen nukkumaanmenoa. 

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat