Ikäviä oireita kesken työpäivän? 7 yllättävää närästyksen aiheuttajaa

19.08.2013 13:45 - Senni Loikala

Polttava tunne rintalastan takana on monille tuttu vaiva. Syy närästykseen voi löytyä asioista, joita et ole tullut ajatelleeksi.

Jylläävät mahahapot ovat ikävä mauste työpäivään. Närästysoireisiin voi löytyä useita eri syitä. Abc News -sivusto listasi seitsemän asiaa, joista saattaa löytyä syntipukki sinun närästykseesi.

Tupakointi

Savuttelulusta saattaa löytyä syy närästykseen, sillä tupakan polttaminen voi löysätä ruokatorven ja mahalaukun välissä olevaa läppää ja aiheuttaa siten vatsahappojen pääsyn kurkkuusi saakka. 

Tulehduskipulääkkeet

Jos otat säännöllisesti tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia tai naprokseenia, saattaa siinä piillä närästyksesi syy. Niiden tiedetään nimittäin laukaisevan närästyksen.

Stressi

Stressaantuneet ihmiset saattavat kiinnittää muita enemmän huomiota närästyksen oireisiin tai ruokatorvessa olevien kipureseptoreiden toimintaan, mikä on yksi stressistä johtuvista neurologisista seurauksista.

Piparminttu

Mentolin tiedetään rentouttavan ruokatorven ja vatsalaukun rajalla vartioivaa läppää niin, että hapot pääsevät nousemaan torvea ylöspäin suuremmalla todennäköisyydellä kuin ilman piparmintusta johtuvaa ärsykettä.

Ylipaino

Tutkimuksen mukaan riski närästykseen nousee painosi mukaan. Ylipainoisilla on todennäköisimmin närästystä. Liikakiloista johtuva närästys on kuitenkin yleisempää naisilla kuin miehillä.

Kaljaöljyä sisältävät lisäravinteet

Huolimatta monista terveyshyödyistään Omega 3 -lisäravinteet voivat aiheuttaa närästystä. Syynä on kapselissa oleva öly, ei kala. Närästykseen voi kuitenkin saada helpotusta osasta kalaruokia.

Geenit

Viime vuosina tehdyt tutkimukset osoittavat, että 30-45 prosenttia riskistä kärsiä närästyksestä riippuu perintötekijöistäsi. Närästyksestä kärsivät ovat saattaneet periä fyysisiä piirteitä, kuten poikkeavan vatsalaukun toiminnan tai yliherkkyyden vatsahapoille.

Lähde: Abc News

Kilpailut

Uusimmat