Putoaminen, kuolema, raskaus: 10 yleisintä unta ja niiden selitykset

07.11.2013 07:15 - Karoliina Kotala

Lähes jokainen ihminen on joskus nähnyt unia esimerkiksi putoamisesta tai karkuun juoksemisesta. Alla joukko yleisimpiä unia ja selitykset siitä, mitä kyseiset unet todella tarkoittavat.

Hämähäkki
Hämähäkit unessa voidaan yhdistää manipulaatioon. Riippuen unen muusta tunnelmasta, hämähäkit voivat tarkoittaa, että unen näkijää manipuloidaan tai hän itse manipuloi muita.

Takaa-ajo
Uni, jossa jokin jahtaa sinua on hyvin yleinen. Yleisesti se tarkoittaa alitajuntasi kertovan sinulle, että välttelet jotain ihmistä tai tilannetta. Kyseisessä unessa merkittävää on myös se, kuka sinua jahtaa. Yleinen uskomus takaa-ajounissa on se, että unen näkijä pakenee omia tunteitaa. Voikin olla, että ihminen välttelee jotain kivuliasta, ärsyttävää tai pelottavaa.

Alastomuus
Unet, joissa unennäkijä on alasti voivat viitata vääristyneeseen kuvaan itsestään. Unen näkijä antaa itsestään kuvan hienompana kuin onkaan ja uni heikentää tuota liioiteltua kuvaa. Toisinaan ihmiset näkevät myös unta siitä, että he ovat alasti jotain tiettyä vaatekappaletta lukuunottamatta. Tuolloin tietty vaate voi tarkoittaa ihmisen tuntea olonsa hylätyksi.

Hampaan irtoaminen
Se, mitä hampaan irtoaminen unessa tarkoittaa riippuu monesta tekijästä, esimerkiksi siitä onko hammas oma vai jonkun toisen. Sen uskotaan muun muassa tarkoittavan, että ihmisen kyky käsitellä koskettavia kokemuksia on kokenut iskun. Kun hammas irtoaa, ihmisen selviytyminen vaikeutuu, koska ilman hammasta syöminen on hankalaa, joten uni voi tarkoittaa sairautta. Jos taas uneksii toisen ihmisen hampaan irtoamisesta, voi se tarkoittaa, että ihmisellä on jännittynyt suhde kyseisen henkilön kanssa.

Putoaminen
Kun keho vaipuu syvempään uneen, niin hermosto rauhoittuu ja verenpaine laskee, jolloin keho voi aktivoida putoamisunen. Useimmiten uni kuitenkin on mielen symboolinen tapa kiinnittää ihmisen huomio tilanteeseen, joka aiheuttaa hereillä hallinnan menettämisen pelkoa.

Raskaus
Raskausunen näkeminen liittyy luovuuteen. Jos näkee unta, jossa on raskaana kaipaa usein aikaa, jolloin voit olla luova tai ideoit uutta luovaa projektia, joka toteutuu myöhemmin. Raskausunet viestivät myös jostakin unen näkijän sisällä, jota ihminen ei ole vielä tunnistanut. Ihmisillä, jotka uneksivat raskaudesta on usein tavoitteita ja haaveita, jotka ovat toteutumatta.

Kuolema
Jokun kuolema symboloi usein jonkin päättymistä, olipa kyse sitten elämänvaiheesta, työpaikasta tai ihmissuhteesta. Kuoleman näkeminen unessa voi myös kertoa yrityksestä käsitellä itseensä kohdistuvaa ahdistusta tai vihaa. Unet kuolemasta eivät kuitenkaan tarkoita, että kenellekään olisi käymässä mitään pahaa. Usein kuolemaunia näkee silloin, kun elämässään kokee poikkeuksellisia vaiheita.

Eksyminen
Eksymisestä uneksiminen kertoo usein ahdistuksesta, turhautumisesta ja hämmennyksestä. Unen näkijä kokee, ettei löydä oikeaa tietä esimerkiksi työelämässään tai ettei hän sovi joukkoon.

Vesi
Vedestä uneksiminen kertoo yleensä jotain unen näkijän tunteista ja mielialoista. Vesi symboloi usein puhdistautumista, muutosta, uudistumista ja uutta elämää, mutta sen merkitykseen vaikuttaa myös unen tunnelma ja unennäkijän suhde veteen. Jos esimerkiksi unen näkijä on hukkumassa, voi se tarkoittaa, että ihminen tuntee olonsa hämmentyneeksi jonkin muutoksen vuoksi. Usein veteen liittyviä unia näkee silloin, kun ihminen kokee joitain muutoksia elämässään.

Julkisuuden henkilöt
Eri julkisuuden henkilöistä uneksiminen viestii usein unen näkijän omista saavutuksista tai niiden puutteesta. Julkkiksista uneksiva on usein vailla inspiraatiota tai kaipaa jotain luonteenpiirrettä, joka löytyy kyseisestä julkisuuden henkilöstä.

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat