Lenkkeilyä voi jatkaa myös talvella - 6 tärkeää ohjetta

11.12.2013 21:15 -

Monet eivät pidä talvella lenkkeilystä, koska kurkku jäätyy helposti ja pakkanen tuntuu kehossa asti. Lempiharrastusta voi kuitenkin jatkaa myös talvella.

Talvella on pakkasen takia monesti vaikeaa lähteä ulos kotoa puhumattakaan siitä, että pitäsii harkita lenkkeilyä pakkasessa. Harjoittelu kylmässä säässä totuttaa kehoa pikku hiljaa kylmyyteen. John Honerkamp, joka toimii New York Road Runners organisaation päävalmentajana, kertoo vinkit talvella harjoitteluun.

1. Totuttele kylmyyteen

Ensimmäinen lenkkeilykerta talvisäässä saattaa olla tuskainen. Kylmyys tulee kurkun sekä kehon läpi ja jalat tuntuvat siltä, että ne jäisivät kiinni lumeen. Kehoa voi auttaa sopeutumaan aloittamalla aluksi kevyemmillä harjoituksilla ja käyttämällä enemmän aikaa lämmittelemiseen. Muutaman viikon jatkuvalla harjoittelulla keho sopeutuu todennäköisimmin kylmyyteen.

2. Etsi lenkkikaveri

- Usein vaikein osa on laittaa kengät jalkaan ja lähteä ulos ovesta, kertoo Honerkamp.

Lenkille lähtemistä helpottaakin paljon se, jos on kaveri, jonka kanssa on lähdössä. Jos juoksukaveri jo odottaa ulkona, on sinne pakko mennä itsekin, eikä vitkasteluun ole mahdollisuutta.

3. Muista juoda tarpeeksi

Ihminen hikoilee myös talvella, vaikka kylmässä säässä sitä ei tule ajatelleeksi. Muista siis juoda tarpeeksi myös talvella liikkuessasi.

4. Pukeudu fiksusti

Oikein suunniteltu kerrospukeutuminen auttaa hallitsemaan kylmyyttä, hikeä ja kehon lämpöä. Kädet, jalat ja korvat on tärkeätä suojata hyvin, sillä ne ovat alttiita paleltumiselle.

Talvella pimeässä juostessa kannattaa myös suosia kirkkaita värejä ja heijastimia, että erottuu paremmin.

5. Muista vaatteenvaihto

Vaatteet on hyvä vaihtaa suoraan lenkin jälkeen, sillä kosteissa tai kylmissä vaatteissa istuminen saattaa lisätä sairastumisen riskiä.

6. Rajansa kaikella

Vaikka talvella voikin lenkkeillä, tulee jossain vaiheessa eteen pakkasraja, jonka ylityttyä ei vain ole järkevää lähteä enää ulos juoksemaan. Kokenut talvijuoksija voi urheilla ulkona vielä 10-15 asteen pakkasessa, mutta elohopean painuessa vielä sitäkin alemmas, kannattaa lenkkeilystä pitää takoa ja odottaa pakkasen helpottamista.

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat