Naiset tarvitsevat miehiä enemmän unta: Syynä aivojen tehokkaampi käyttö

28.12.2013 13:15 - Senni Loikala

Naisten ja miesten unentarve on tutkitusti erilainen. Tuore amerikkalaistutkimus otti selvää, mistä eroavaisuus johtuu.

Harvoissa pariskunnissa molempien unentarve on täysin samanlainen. Tuore amerikkalainen tutkimus väittää, että naiset tarvitsevatkin miehiä pidemmät yöunet. Naiset hoitavat päivän aikana miehiä enemmän tehtäviä, jotka ovat keskenään hyvin erilaisia, on arveltu tutkimustuloksen syyksi.

- Mitä enemmän aivoja käytetään päivän aikana, sitä enemmän niiden tarvitsee palautua ja ihmisen nukkua, selvittää Jim Horne Loughboroughin yliopistosta.

Hornen mukaan naiset käyttävät aivojaan miehiä enemmän tehdessään monipuolisempia tehtäviä ja tarvitsevat siksi enemmän unta. Toki myös miehien, jotka työskentelevät runsasta lateraalista ajattelua vaativassa työssä, unentarve on muita miehiä suurempi.

Naiset, jotka eivät nuku tarpeeksi, kärsivät muita useammin masennuksesta. He myös ovat muita useammin vihaisia, tutkijat Duken yliopistosta kertovat. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että univaje lisää riskiä sydänsairauksille, mielenterveysongelmille, aivohalvauksille ja erilaisille tulehduksille kehossa.

Yhtenä ratkaisuna univajeesta kärsiville naisille on lääkäri Michael Breusin mukaan torkkujen ottaminen. Niiden tulisi kuitenkin kestää alle 90 minuuttia, jotta yöuni ei puolestaan häiriintyisi.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat