Suomalaisasiantuntijat paljastavat: Kehon osat kertovat, mitä tunnet - katso hämmästyttävä kuva

31.12.2013 11:15 - Heli Thoren

Aalto yliopiston tutkijaryhmä selvitti, missä kohtaa vartaloa eri tunteet tuntuvat.

Kun rakastut, koko kroppa kihelmöi mukavasti. Vihaisena puolestaan aktivoituvat jalat. Aalto yliopiston tutkijat ovat selvittäneet testihenkilöiden avulla sitä, missä kohtaa kehoa tunteet tuntuvat. Ruotsista, Suomesta ja Taiwanista värvättyjen testihenkilöiden vastausten perusteella piirretyssä tunnekartassa näkyvät ne kohdat, mitkä mistäkin tunteesta aktivoituvat.

- Kartan avulla esimerkiksi erilaisia mielen häiriöitä voi olla helpompi diagnosoida, professori Lauri Nummenmaa kertoo The Voicelle.

Tutkimus toteutettiin internet-pohjaisen lomakkeen avulla. Siinä testihenkilöt saivat tunnustella omaa kehoaan ja pohtia, missä mikin tunne tuntui. Näin saatiin piirrettyä kartta, jonka avulla jokainen voi tutkia omia mielentilojaan.

- Tiedepiireissä on ollut pitkään jo selvää se, että mieli ja keho ovat vahvasti yhteydessä. Erilaiset kiputilat voivat hyvinkin johtua tunteista. On toki selvää, että vaikka masennus tuntuu rintakipuna, rintakivusta kärsivän on ensin käytävä lääkärin pakeilla, Nummenmaa muistuttaa.

Nummenmaa kannustaa tunnustelemaan omia tunteita ja kehon tuntemuksia. Kartta voi toimia apuna matkalla parempaan itsetuntemukseen.

Jos haluat kokeilla Aalto yliopiston testiä, tee se täällä.

Katso kartta:

Kilpailut

Uusimmat