Positiivisuus kunniaan: Harjoittele myönteisyyttä viiden askeleen avulla

07.05.2014 15:45 - Heli Thoren

Positiivista ajattelua voi harjoitella ja mieltä on mahdollista treenata.

Onko lasisi puoliksi tyhjä vai täysi? Pienillä ajatuksilla on suuri merkitys oman onnellisuuden ja elämänlaadun kanssa. Treenaa omaa mieltäsi positiivisemmaksi viiden askeleen avulla.

1. Kiitä

Kiitollisuus lisää omaa onnellisuutta. Jos päivä tuntuu tahmealta ja elämä harmaalta, pysähdy miettimään, mistä saat elämässäsi olla kiitollinen.

Jos asioiden keksiminen on aluksi vaikeaa, aloita ihan pienistä asioista. Puhdas vesi, auringonpaiste, kuuma kupillinen teetä työpäivän aluksi. Kirjoita asiat ylös paperille. Jos innostut tosissasi, pidä kiitollisuuspäiväkirjaa kokeeksi viikon ajan. Kun löydät elämästäsi kiitollisuuden aiheita, niitä tulee lisää ja lisää. Pikku hiljaa näet niitä kaikkialla.

2. Keskity

Pyri tunnistamaan hetki, kun ajatuksesi laukkaavat väärään suuntaan. Saatat tuntea olosi herätessäsi hyväksi, mutta kun huomaat, että suodatinpaperi on loppu, päästät mielesi mustumaan. Aivoissa ajatukset kulkevat helposti samoja ratoja, joten pyri kaikin keinoin muodostamaan uusia polkuja niille - myönteisempiä polkuja.

3. Pakota

Alkuun myönteisten ajatusten ajatteleminen saattaa vaatia pakottamista. Pakota itsesi ajattelemaan hyvää muista ihmisistä ja elämäntilanteestasi. Kun aluksi pakotat, muodostat uusia tapoja itsellesi ja myönteinen ajattelu iskostuu mieleesi. Vaikka positiivisuus tuntuisi aluksi vaikealta, jatka sitä aluksi vaikka väkisin. Luota, että siitä tulee helpompaa koko ajan.

4. Tee mukavia asioita

Myönteisyyttä voi lisätä omaan elämään ihan vaan tekemällä kivoja asioita. Käy uimassa ja sauno ptikään huhkimisen jälkeen. Tee reipas kävelylenkki ja katso lempisarjaasi samalla, kun syöt iltapalavoileipää. Näe ystävää kahvikupin äärellä, vie lapset puistoon ja ota noutokahvia mukaan. Pienet asiat lisäävät hyvää oloasi. Muista myös keskittyä nauttimaan olostasi.

5. Liiku

Masentuneille ihmisille suositellaan liikuntaa siksi, että se toimii masennuslääkkeen tavoin mieltä piristävänä suorituksena. Kun mielihyvää tuottava endorfiini virtaa kehossasi, vaikeatkin asiat tuntuvat helpommilta. Pyri liikkumaan reippaasti ainakin kolme kertaa viikossa. Näin tunnet olosi paremmaksi paitsi fyysisesti myös henkisesti.

Kilpailut

Uusimmat