Evira varoittaa ravintolisien ja elintarvikkeiden päättömistä terveysväitteistä

13.05.2014 21:00 - Eeva Rajala

Niin ravintolisiä kuin tavallisia elintarvikkeita mainostetaan hyvin usein hyväksymättömillä ja katteettomilla terveysväitteillä, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Eviran johdolla toteutetussa valvontaprojektissa selvisi, että pakkausmerkinnöissä ja markkinoissa lähes kahdesta kolmasosasta löytyi kokonaan tai osittain hyväksymättömiä terveysväitteitä. Elintarvikelaissa kiellettyjä lääkkeellisiä väitteitä käytettiin joka neljännessä tuotteessa, ja eniten näitä hyväksymättömiä ja lääkkeellisiä väitteitä käytettiin ravintolisissä. Valvontaprojektissa tarkastettiin ravintolisien lisäksi maito-, urheilu- ja marjavalmisteita sekä virvoitusjuomia.

Eri tuotteiden terveysväitteillä viestitetään, että elintarvikkeen nauttimisesta on hyötyä ihmisen terveydelle. Kyseiseen valvontaprojektiin valittiin erityisesti sellaisia valmistajia ja maahantuojia, jotka käyttävät paljon terveysväitteitä tuotteissaan.

Peräti 58 prosentissa tuotteista käytettiin kokonaan tai osittain hyväksymättömiä terveysväitteitä. Hyväksyttyjä oli puolestaan 32 prosentissa tuotteista. Eviran ylitarkastaja Sari Sippolan mukaan huolestuttavaa on, että elintarvikelain kieltämiä lääkkeellisiä väitteitä käytettiin neljäsosassa tarkastetuista tuotteista.

- Vaikuttaa siltä, ettei väitelainsäädännön vaatimuksia ole vielä merkittävästi alettu noudattaa. Myös terveysväitteiden viranomaisvalvontaa on lisättävä, Sippola kertoo.

Valvontaprojektin aikana ei kuitenkaan tullut vastaan yhtään sellaista tuotetta, joka olisi pitänyt vetää pois myynnistä räikeiden väitteiden vuoksi.

Lähde: Evira

Kilpailut

Uusimmat