3 syytä, miksi CrossFit koukuttaa treenaajan - innostuitko jo?

20.06.2014 08:40 - Eeva Rajala

CrossFit lisää suosiotaan koko ajan. Ilmiöön on kolme yksinkertaista syytä.  

CrossFitin harrastajat tuntuvat monen ei-harrastajan mielestä kuuluvan johonkin salaiseen kulttiin. Niin koukuttavaa CrossFitin treenaaminen tuntuu olevan.

Miksi CrossFit sitten koukuttaa? Monesti tällaiset ilmiöt on selitettävissä sillä, että julkisuuden henkilöt jakavat sanaa eteenpäin, mutta tässä tapauksessa näyttää siltä, että laji itse koukuttaa ilman niin sanottuja sanansaattajia. Time-lehti listasi kolme syytä, miksi CrossFit on tällä hetkellä niin IN.

1) Fyysiset tulokset

CrossFit on monipuolinen treenimuoto, jonka tavoitteena on kehittää kaikkia fyysisiä ominaisuuksia: lihasvoimaa, kestävyyttä, notkeutta ja nopeutta. CrossFitin kovatehoinen treeni muun muassa polttaa 20 minuutissa enemmän rasvaa kuin kuntopyörän polkeminen 45 minuutin ajan.

2) Treenaajan intohimo ja kurinalaisuus tarttuu muihin

CrossFitin rankka treenaaminen yhdistää treeniryhmää. Asevoimissa tämä on tiedetty jo vuosia ja taas vuosia. CrossFitiä pidetään ensimmäisenä modernina ilmiönä, joka mahdollistaa mattimeikäläisille samanlaisen yhteenkuuluvuuden tunteen kuin mitä esimerkiksi merijalkaväen sotilaat kokevat ryhmässään. Treenissä on jotain alkukantaista voimaa, joka saa treenaajat antamaan kaikkensa.

3) Ihmisenergian rituaalimainen uhraaminen

Tässä kohtaa CrossFitin treenaajia verrataan paleoliittisen kauden metsästäjä-keräilijöihin, jotka uhrasivat eläimiä jumalilleen, mutta samalla uhrasivat sen kaiken energian, joka kului metsästyksen aikana. Kun näistä metsästäjistä tuli maanviljelijöitä, he jatkoivat eläinten uhraamista, mutta eläinten ollessa jo kesytettyjä, heidän ei tarvinnut enää käyttää ja uhrata energiaa metsästykseen. Tästä johtuen treenaamista ja urheilurituaaleja pidetäänkin rituaalisena "energian uhrauksena".

CrossFitiä pidetään myös taitolajina, ja aloittelijoita varoitellaan rankkuudesta. Koostevideolla näkyy CrossFitin aikana sattuneita treenimokia. Katso video täältä, ja ota opiksesi.

Lähde: Time

Kilpailut

Uusimmat