6 hygieniatuotetta, joita ei pitäisi jakaa kenenkään kanssa

27.06.2014 21:15 - Linda Arponen

Jotkin asiat kannattaisi pitää henkilökohtaisina, kuten monet hygieniatuotteet.

Jokainen meistä on luultavasti joskus lainannut deodoranttiaan tai pyyhettään ystävälle tai perheenjäsenelle.

Ikävä kyllä nuo molemmat ovat sellaisia asioita, jotka kannattaisi varata vain omaa ihoaan varten. Alla on lueteltu nämä ja neljä muuta hygieniatuotetta, joita ei pitäisi jakaa muiden kanssa.

Palasaippuat

Palasaippua saattaa tuntua viattomalta. Kuitenkin Floridan yliopiston vuonna 2008 jalkapalloilijoista tekemässä tutkimuksessa ne urheilijat, jotka jakoivat palasaippuan keskenään, saivat todennäköisemmin toistuvia stafylokokki-infektioita. Vaikka saippuan itsensä puhdistava koostumus minimoi itiöiden siirtymistä ihmisestä toiseen, on nestesaippua silti turvallisempi vaihtoehto infektioita vastaan. Nestesaippuaa saa lisäksi lainata vapaasti.

Antiperspirantit

Deodoranttien tarkoitus on estää bakteereita haisemasta ja siksi ne sisältävät paljon antimikrobisia ainesosia. Antiperspirantit kuitenkin vain hidastavat hikoilua, eivätkä siis tapa itiöitä, joita deodoranttipuikkoosi tarttuu. Vaikka deodoranttipuikko ei luultavasti aiheuta infektioita, voi sen kautta levitä ihosoluja ja karvoja kainalosta kainaloon, mikäli lainaat sitä. Tämä ei taas kuulosta kovin hehkeältä.

Höylät

Terien tiedetään levittäneen B- ja C-hepatiittia sekä HIV:tä. Höylien lainaaminen on aiheuttanut myös erilaisia sieni-infektioita, erityisesti silsaa sekä bakteeri-infektioita.

Pyyhkeet

Mieti ennen kuin käytät ystäväsi lainaamaa pyyhettä, sillä tutkimusten mukaan likaisten pyyhkeiden jakaminen voi levittää erilaisia infektioita aina sidekalvontulehduksesta tippuriin. Näin erityisesti silloin, jos pyyhkeet ovat kosteita. Muista siis seuraavalla hotellireissullasi pitää huolta siitä, että tiedät, mikä pyyhkeistä on sinun.

Hammasharjat

Vaikka suutelisitte jatkuvasti, on hammasharjan jakaminen jopa kumppanisi kanssa kuvottavaa. Hammasharjan jakaminen nostaa riskiä saada erilaisia veren välityksellä tarttuvia infektioita. Hampaiden harjaus lisää muutenkin väliaikaisesti bakteerien määrää verenkierrossasi, joten ei ole mitään syytä nostaa kyseisiä määriä yhtään enempää.

Kynsileikkurit

Kynsileikkurit siirtävät kynsisientä ja voivat myös levittää erilaisia veren välityksellä tarttuvia virusinfektioita. Näin erityisesti silloin, jos leikkaat vahingossa ihoasi.

Lähde: Women's Health

Olemme kertoneet aiemmin, mitkä ovat kodin yllättävimpiä bakteeripesiä. Voit lukea jutun täältä.

Uusimmat