Kuusi asiaa, joita ei tulisi koskaan tehdä ennen nukkumaanmenoa

30.06.2014 18:15 - Katariina Näreaho

Jotta saisit parhaat mahdolliset yöunet, on ennen nukkumaanmenoa syytä välttää muutamia asioita.

Jos olet viime aikoina nukkunut huonosti ja levottomasti, saattaa syy löytyä jostain, mitä teet ennen nukkumaanmenoa. Tässä muutama seikka, joita on syytä välttää iltasella.

1. Rasvainen ruoka

Rasvainen ja tuhti ruoka-annos juuri ennen nukkumaanmenoa tekee olon tukalaksi. Se saa myös seuraavan aamun olotilan voimattomaksi ja hitaaksi. Lisäksi, jos syöt rasvaista ruokaa illalla, joutuu vatsasi tekemään ylitöitä yön aikana ja sulattamaan ruoan pois. Jätä siis roskaruoka, jäätelö ja muut rasvaa sisältävät herkut pois.

2. Elektroniikka

Olipa kyse sitten television tai tietokoneen näytöstä, niistä hohtava sininen valo ei ole hyväksi ennen nukkumaanmenoa. Valo aktivoi aivoja, joten niiden on vaikeampi päästä asettumaan lepotilaan tulevaa yötä varten. Sammuta kaikki elektroniikkalaitteet noin puoli tuntia ennen kuin menet nukkumaan.

3. Rankka liikunta

Kevyt kävelylenkki raikkaassa ulkoilmassa voi olla omiaan tuomaan raukean olon, mutta intensiivinen hikilenkki toimii päinvastoin. Jos olet suuntaamassa lenkkipolulle tai kuntosalille illalla, pidä huoli, että treeni päättyy vähintään kolme tuntia ennen nukkumaanmenoaikaa.

4. Rästityöt

Haluat ehkä hoitaa tekemättömät työasiat ennen nukkumaanmenoa, mutta älä tee töitä liian myöhään. Aivot eivät pääse lepotilaan, jolloin uni ei tule. Lopeta töiden tekeminen noin tuntia ennen nukkumaanmenoa jotta pääset rentoutumaan kunnolla.

5. Kofeiini

On sanomattakin selvää, että virvoitusjuomien, kahvin ja teen sisältämä kofeiini ei sovi illalla nautittavaksi, sillä se piristää. Vaikka saisitkin unen päästä kiinni, tekee kofeiini yöunistasi levottomia ja kevyitä. Saatat säpsähdellä herkästi, etkä aamulla tunne oloasi riittävän levänneeksi.

6. Tunnekuohut

Jotta pystyisit rentoutumaan täysin ennen nukkumaanmenoa, olisi hyvä välttää tunnekuohujen syntymistä. Tunteisiin voivat vaikuttaa esimerkiksi rankat tv-ohjelmat, ystävän kanssa käyty kriisipuhelu tai tunteisiin vetoava romaani. Kokeile sen sijaan jotakin kevyttä kirjaa, juo yrttiteetä tai pulahda kuumaan kylpyyn.

Lähde: Fitsugar

Kilpailut

Uusimmat