Jos et polta, niin lihot? 5 myyttiä tupakoinnin lopettamisesta

02.07.2014 09:44 - Linda Arponen

Monet eivät uskalla lopettaa tupakoimista erilaisten asiaan liittyvien uskomusten vuoksi.

Kaikki tietävät varmasti sen faktan, että tupakoinnin lopettamisella on lukuisia hyötyjä terveydelle. Toisaalta tupakoinnin lopettamiseen liittyy paljon myös virheellisiä uskomuksia ja myyttejä, jotka saattavat toimia hidasteena monien lopettamiselle.

Seuraavassa on listattuna muutama myytti, johon useat tupakoitsijat vakaavasti uskovat.

Sähkötupakat auttavat tupakoinnin lopettamisessa

Kalifornian yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan sähkötupakat eivät auta tupakoitsijoita lopettamaan tupakointia niin tehokkaasti, kuin ehkä uskotaan. Tutkimuksessa tultiin nimittäin siihen tulokseen, että sähkötupakan polttajat lopettivat tupakoinnin pienemmällä todennäköisyydellä kuin ne ihmiset, jotka eivät olleet niitä koskaan käyttäneet.

Tupakoinnin lopettaminen lihottaa

Toisin kuin yleisesti uskotaan, tupakka ei pidä hoikkana. Erään tutkimuksen mukaan tupakointi voi jopa lihottaa. Miksi ihmiset kuitenkin jaksavat uskoa tähän myyttiin? Luultavasti sen vuoksi, että mikäli valitsee tupakoinnin herkkujen napostelun sijasta, saattavat vaatteetkin tuntua hiukan pienemmiltä.

Tupakoinnin lopettaminen on kallista

Jotkut saattavat ajatella, että nikotiinilaastarit ja muut apukeinot tupakoinnin lopettamiseen maksavat paljon, eivätkä halua siksi maksaa niistä. Jos kuitenkin laskee tarkkaan, tulee selväksi, että nämä korvaavat tuotteet maksavat itsensä ennen pitkää takaisin, kun rahat eivät mene tupakkaan.

Tupakoinnin lopettaminen monen vuoden polttamisen jälkeen ei paranna terveyttä

Koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa tupakointia. Tosiasiassa vain yksi vuosi ilman tupakkaa voi pienentää sydänsairauksien riskiä puolella. Muita hyötyjä tulee myös nopeammin. Esimerkiksi 20 minuuttia lopettamisen jälkeen sydämen syke ja verenpaine laskevat. Lisäksi 12 tuntia lopettamisen jälkeen hiilimonoksidin määrät verenkierrossa normalisoituvat. Parin kuukauden jälkeen keuhkojen ja verenkierron toiminta taas paranee.

Jos lopettaa tupakoinnin, ei kykene hallitsemaan stressiä

Vaikka monet ihmiset tupakoivat stressaantuneina, tutkimusten mukaan tupakoimattomat ihmiset stressaavat vähemmän kuin tupakoitsijat. Lisäksi ihmiset, jotka lopettavat tupakoinnin, stressaavat vähemmän kuin tupakoitsijat. Tämä myytti on lähtenyt liikkeelle luultavasti siitä, että monet ihmiset ovat tottuneet käsittelemään stressiä tupakoiden ja mikäli he lopettavat polttamisen, saattavat he ahdistua siitä, etteivät he enää tiedä, millä muulla tavalla stressiä voisi käsitellä.

Lue pidempi lista täältä.

Lähde: Women's Health

Kirjoitimme aiemmin enemmänkin siitä, kuinka tupakointi saattaa aiheuttaa painonnousua. Voit lukea jutun täältä.

Kilpailut

Uusimmat