Suututtaako? Syy saattaa löytyä kuumuudesta

27.07.2014 11:15 - Linda Arponen

Helteet saattavat vaikuttaa yllättävän paljon myös mielialoihin.

Kuumat lämpötilat voivat vaikuttaa yllättävän paljon aivoihin. Kuumuudessa on vaikeampi käsitellä monimutkaista tietoa, tehdä järkeviä päätöksiä ja pysyä rauhallisena.

Tutkimusten mukaan 22 astetta on keskimäärin mukavin lämpötila ihmisille. Mitä kuumempi on, sitä sekavammaksi olo voi mennä, kuten alta voi lukea.

Kun lämpötila on 20 - 25 astetta

Eräässä tutkimuksessa kaksi ryhmää teki oikolukutestejä. Toinen ryhmä työskenteli 19-asteisessa huoneessa, toinen 25-asteisessa. Lämpimämmässä huoneessa ollut ryhmä teki kokeita pidempään ja jätti huomaamatta noin puolet kirjoitusvirheistä. Eräässä toisessa tutkimuksessa havaittiin, että lämpimämmässä ihmiset ovat vähemmän halukkaita tekemään asioita, eivätkä kykene yhtä hyvin monimutkaisiin päätöksiin.

Kun lämpötila on 25 - 30 astetta

Tutkimuksen mukaan ihmiset eivät muista kunnolla uusia asioita silloin, kun lämpötila nousee. Toinen tutkimus kertoo myös, että mitä pidempään pysyt ulkona kuumana kesäpäivänä, sitä enemmän mielialasi laskee. Tämä johtuu muun muassa nestehukasta, jota syntyy helpommin kuumalla säällä, koska hikoilu vie nesteen pois kehosta. Nestehukka taas hidastaa aivojen toimintaa ja pahentaa mielialaa. Kuumuus häiritsee lisäksi unta ja siksi olo saattaa olla ärsyyntynyt ja voimaton.

Kun lämpötila on yli 30 astetta

Monet tutkimukset ovat todenneet, että todella kuuma lämpötila voi johtaa aggressiiviseen ja jopa väkivaltaiseen käytökseen. Eräs tutkimus on löytänyt yhteyden kuuman sään ja väkivaltarikosten välillä. Lisäksi lakot ja irtisanoutumiset voivat lisääntyä kuumalla säällä. Tutkimuksen mukaan tämä johtuu siitä, että paahtavat kesälämpötilat voivat saada ihmiset ylireagoimaan suuttumuksessaan, kun kyse on ongelmista ja yhteenotoista.

Jos tunnet siis suuttumusta helteellä, on parempi yrittää jäähdyttää itsesi ennen kuin teet tärkeitä päätöksiä. Kannattaa muistaa juoda paljon kylmää vettä, joka viilentää kehosi ja mielesi kuumuudessa.

Kerroimme aiemmin, miten voi nukkua paremmin kesähelteillä. Lue juttu täältä.

Lähde: Shape

Kilpailut

Uusimmat