IL: Juotko liian vähän vettä hellepäivänä? Huono olo kertoo nestehukasta

29.07.2014 07:27 - Eeva Rajala

Elimistö tarvitsee vettä toimiakseen kunnolla. Laillistettu ravitsemusterapeutti muistuttaa Iltalehdessä muun muassa nestetasapainon tärkeydestä.

Yleisesti syöminen jää kesällä vähäisemmäksi helteiden takia. Ravitsemusterapeutti Jan Verho sanoo Iltalehden printtiversiossa, että tällöin tulisi juoda tavallistakin enemmän, koska ruoan mukana tuleva nestemäärä jää pienemmäksi.

Paras janojuoma on vesi, sillä siitä ei aiheudu esimerkiksi hampaille vahinkoa suurina määrinä juotuna. Verho muistuttaa kuitenkin, ettei yli litraa vettä tunnissa kannata juoda jatkuvasti. Alkoholi ja kahvi eivät sovi janojuomiksi, sillä ne toimivat diureetteina eli poistavat nestettä elimistöstä entisestään.

Elimistö tarvitsee päivittäin 2 - 3 litraa nestettä toimiakseen moitteettomasti. Hellepäivinä tarve voi olla suurempikin. Erityisesti voimakas ruumiillinen työ tai liikunta voi moninkertaistaa nestetarpeen.

- Liikuntasuorituksen aikana nestettä tulisi nauttia 4 - 8 desiä tunnissa...Ihminen saattaa hikoilla enemmän kuin mitä pystyy työltään tai liikuntasuoritukseltaan juomaan. Janon tunne ja runsas painon putoaminen kertovat nestehukasta, Verho sanoo lehdessä.

Nestehukasta kertovat myös se, jos edellisestä vessakäynnistä on kulunut yli puoli vuorokautta tai jos virtsa on todella tummankeltaista. Nestehukasta voi myös kertoa se, jos vatsa on kovalla. Väsymys, heikotus ja päänsärky ovat myös merkkejä siitä, että keho kaipaa vettä.

Jos haluat viilennystä hellepäivien öihin, luen hyvät vinkit täältä!

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat