Uskomaton havainto: Punkin purema voi aiheuttaa liha-allergiaa

10.08.2014 20:15 - Eeva Rajala

Lääkärit ovat törmänneet Yhdysvalloissa yllättävän usein ihmisiin, jotka eivät punkin pureman jälkeen voi syödä punaista lihaa.

Lääkäreiden mukaan useat ihmiset ovat kärsineet rajuista allergisista reaktioista vain tunteja sen jälkeen, kun ovat syöneet esimerkiksi pihviä tai hampurilaisia. Jotkut ovat tarvinneet sairaalahoitoa. Oireina ovat olleet muun muassa oksentelu, ripuli, hengitysahdistukset, verenpaineen lasku, turvotus sekä nokkosihottumaa. Oireet voivat tuoda mieleen pähkinäallergiasta aiheutuvat oireet.

Lääkäreiden mukaan monet potilaat ovat joutuneet jättämään kokonaan punaisen lihan sekä maidon ruokavaliostaan. Potilaiden on pitänyt myös kantaa tämän jälkeen niin kutsuttua Epipen-injektiokynää voimakkaiden allergiaoireiden varalta.

Samanlaisia oireita on Yhdysvaltojen lisäksi havaittu myös Ruotsissa, Australiassa, Ranskassa, Saksassa ja Espanjassa. Oireita havaittiin ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten, mutta nyt oireiden lisääntyminen on havaittu Yhdysvalloissa.

Syynä allergisiin oireisiin pidetään punkkien sisältämää entsyymiä, jota ihmisillä ei ole. Kyseistä entsyymiä löytyy myös punaisesta lihasta sekä joistain maitotuotteista. Normaalisti ihmisen saadessa entsyymiä ruoasta, mutta punkin pistos laukaisee immuunijärjestelmän reaktion, ja keho näkee entsyymin vierasaineena.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat