Sähkötupakka voi altistaa vilustumiselle - mahdollisesti myös pahemmille viruksille

05.10.2014 18:15 - Eeva Rajala

Tuoreen tutkimuksen mukaan sähkösavukkeen polttaminen saattaa vähentää mahdollisuuksiasi taistella vilustumista vastaan.

National Jewish Health -sairaalan teettämässä tutkimuksessa ihmisen terveet hengitystien solut altistettiin joko sähkötupakan sisältämälle nesteelle tai täysin harmittomalle nesteelle. Tämän jälkeen solut tartutettiin RNA-viruksella eli rinoviruksella.

Kuuden tunnin jälkeen ne solut, jotka oli altistettu sähkötupakan nesteelle, sitoivat itseensä enemmän RNA-virusta, tuottivat enemmän tulehdusproteiineja ja erittivät vähemmän tulehdusta vastaan taistelevaa SPLUNC1-proteiinia kuin muut solut. Tämä saattaa avata ovet sairaudelle.

- Tämä proteiinien vähennyt voi olla yksi mekanismi, jonka vuoksi sähkötupakan käyttö voi lisätä virusinfektion riskiä, tutkija Hong Wei Chu sanoo.

On epäselvää, mitkä kemikaalit sähkötupakassa aiheuttavat nämä reaktiot. Tohtori Chun mukaan myös nikotiinittomissa tuotteissa oli sama lopputulos. Nyt tutkittiin vain yhtä virusta, mutta Chun mukaan sähkötupakka voi alentaa kehon puolustusmekanismia myös muita viruksia kohtaa, esimerkiksi flunssaa.

Tohtori Chu kehoittaakin välttämään sähkötupakan käyttöä, jos ihmisellä on esimerkiksi laaja keuhkokuumehistoria tai jos on vaikeuksia parantua vilustumisen jälkeen.

Kerroimme aiemmin, millaisia ainesosia tupakka oikein sisältää. Lue asiasta lisää täältä!

Lähde: Men's Health

Kilpailut

Uusimmat