Eroon virvoitusjuomista: Tutkimus keksi keinon nuorten limujenkäytön lopettamiseksi

17.10.2014 19:15 - Linda Arponen

Tuore tutkimus kehitti yksinkertaisen tavan, jolla lapset ja nuoret saadaan vähentämään virvoitusjuomien kulutusta.

Kun nuoret oppivat, kuinka paljon heidän täytyy kävellä polttaakseen virvoitusjuoman tuomat kalorit, alkavat he ostaa juomia vähemmän tai lopettavat niiden hankkimisen kokonaan. Näin väittää ainakin tuore yhdysvaltalaistutkimus, joka julkaistiin American Journal of Public Health -tiedejulkaisussa.

Tutkijat analysoivat yli 3 000:n 7-18 vuotiaan lapsen ja nuoren juomaostoksia Baltimoren pienituloisissa lähiöissä. Havaittiin, että 98 prosenttia nuorten ostamista juomista oli sokerisia virvoitusjuomia.

Kun tutkijat kuitenkin laittoivat juomiin värikkäitä varoitustekstejä, jotka kertoivat juoman kaloreista, ostaminen tipahti 89 prosentin verran. Tehokkain teksti oli se, jossa kerrottiin, että nuoren pitäisi kävellä kahdeksan kilometriä polttaakseen pois juomansa limun kalorit.

Tutkijat ovat tulosten perusteella sitä mieltä, että juomissa olisi hyvä lukea pelkkien kalorilukujen lisäksi käytännönläheisempää ja konkreettisempaa tietoa siitä, mitä pitää tehdä, jos haluaa kyseisistä kaloreista eroon.

- Tämä olisi hyvin edullinen tapa saada ne nuoret, jotka ovat tarpeeksi vanhoja tekemään omia ostoksiaan, juomaan vähemmän sokerisia virvoitusjuomia, sanoo tutkija Sara N. Bleich.

Lue myös: Jo kahden limsatölkin nauttiminen päivässä voi vaurioittaa munuaisia

Lähde: Time

Kilpailut

Uusimmat