HS: Yksinäisyys tulee kalliiksi – ongelmiin pitäisi puuttua jo lapsena

01.11.2014 09:15 - Eeva Rajala

Helsingin Sanomien yksinäisyystutkimuksesta selviää, että monen ongelmat alkavat lapsuuden yksinäisyydestä.

Kyselyyn vastanneista yli puolet oli saanut apua yksinäisyyteensä internetistä. Toiseksi eniten yksinäisyyteen auttoi perheen ja ystävien kanssa vietetty aika. Lisäksi television katselun sekä liikunnan koettiin auttavan yksinäisyyteen. Toisaalta kaikkia yksinäisiä nämäkään eivät auta, vaan netin lisäksi turvaudutaan alkoholiin, ruokaan, pornoon, peleihin ja lääkkeisiin.

Vastaajista kymmenen prosenttia oli siinä uskossa, että viettävät koko loppuelämänsä yksin. Yksinäisyys on alkanut monissa tapauksissa jo lapsuudessa. Samat ihmiset kärsivät myöhemmin muun muassa työttömyydestä ja mielenterveysongelmista.

- Lapsena koettu yksinäisyys vaikuttaa vahvasti myös myöhempään hyvinvointiin, kertoo dosentti Sakari Kainulainen Diakonia-ammattikorkeakoulusta Helsingin Sanomien printtiversiossa.

Dosentti Niina Junttila Turun yliopistosta on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa tärkeintä on puuttua nimenomaan lasten yksinäisyyteen, koska sen seuraukset ovat suuret, kalliit ja dramaattiset. Yksinäisyys myös periytyy; jos vanhemmat ovat yksinäisiä eikä kotona esimerkiksi käy vieraita, lapsella voi olla kontakteja vähemmän. Junttilan mukaan vanhempien pitäisi ymmärtää kaverisuhteiden tärkeys ja antaa niihin mahdollisuus.

Dosentti Junttila kertoo, että kouluissa opettajat voivat kokea yksinäisten olevan helppoja oppilaita. Ongelmiin reagoidaan vasta, kun oppilas esimerkiksi viiltelee itseään. Junttilan mukaan Suomessa ei piitata yksinäisyydestä tarpeeksi. Sen katsotaan kuuluvan kulttuuriin ja sitä pidetään luonnollisena.

Yksinäisyys on kuitenkin tutkimuksen perusteella yhteiskunnallinen ongelma. Ongelma pahenee myös sillä hetkellä, kun lapsi tai nuori antaa periksi. Lapsi saattaa alkaa ajatella, että hän on aina yksinäinen eikä pääse siitä koskaan. Siitä voi alkaa itsetuhoisuus ja koulutusuralta tippuminen. Nuorten syrjäytyminen ja mielenterveysongelmat puolestaan vievät runsaasti yhteiskunnan varoja.

Miten esimerkiksi yksinäistä lasta voidaan auttaa? Junttila listaa neljä tapaa. Hänelle voidaan opettaa sosiaalisia taitoja eli miten esimerkiksi saada kavereita. Ympärillä olevaa yhteisöä voidaan auttaa ymmärtämään, ettei ketään saa jättää yksin. Voidaan järjestää toimintaa, jossa lapsi tai nuori saa kontakteja. On myös tärkeää, että yksin jääneen negatiivisia käsityksiä itsestään saadaan muutettua.

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat