Uusi tutkimus yhdistää kännykän aivokasvaimiin – pitääkö jo huolestua?

30.11.2014 14:15 - Eeva Rajala

Tuoreessa ruotsalaistutkimuksessa löydettiin yhteys kännykän käytön ja pahanlaatuisen aivokasvaimen eli gliooman välillä.

Tutkijaryhmä tutki tuhansien aivokasvaindiagnoosin saaneiden ihmisten puhelimen käyttöä. Näitä tuloksia verrattiin terveiden ihmisten tietoihin. Selvisi, että jo vuoden mittainen kännykän tai muiden langattomien puhelinten käyttö lisäsi henkilön aivokasvainriskiä 30 - 40 prosenttia.

Tutkimus vihjaa myös, että aivokasvainriski on sitä suurempi, mitä pidempään kännykkää on käyttänyt ja mitä nuorempana kännykän käytön on aloittanut. Esimerkiksi jos on käyttänyt kännykkää yli 25 vuotta, aivokasvainriski kolminkertaistuu.

Aivokasvainten huomattiin myös kehittyvän sille puolelle päätä, missä eniten kännykkään pidetään. Aivokasvaimet olivat yleisimmin aivojen ohimolohkossa.

- Ihmisten pitäisi huolestua, kertoo tutkimuksessa mukana ollut tutkija Lennart Hardell.

Kaikki eivät ole huolestuneita tuoreista tutkimustuloksista. Amerikkalainen neurokirurgi L. Dade Lunsford on lukenut ruotsalaisen tutkimusraportin, eikä ole vakuuttunut sen tiedoista. Lunsfordin mukaan tutkimuksessa mukana olleet ihmiset raportoivat itse omat kännykänkäyttötapansa, mikä tarkoittaa sitä, ettei tutkimuksen tulosten taustalla ole tarkkoja puhelintietoja. Hänen mukaansa aivokasvainpotilaiden kertomukset voivat myös olla epäluotettavia, sillä he saattavat vain kiivaasti haluta löytää sairastumiselleen syyn.

Kännykän käytön ja aivokasvainten yhteydestä kiistellään siis edelleen. Ruotsalaistutkija Hardell kuitenkin sanoo, että ihmisten kannattaa vähentää kännykkäkuormitusta. Hän kehottaa puhumaan kännykkään niin, ettei sitä pidettäisi lähellä päätä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi kännykkäkuulokkeiden käyttöä. Lisäksi Hardell sanoo, että puheluiden sijasta voi joskus lähettää tekstiviestejä.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat