Milloin alapään tuoksusta kannattaa huolestua? Lääkäri vastaa

19.01.2015 19:15 - Senni Loikala

Lääkäri Jennifer Wider kertoo, millaiset tuoksut kuuluvat terveeseen alapäähän ja missä tilanteissa kannattaa käydä lääkärillä.  

Monet naiset tulevat joskus stressanneeksi alapäänsä tuoksua. "Onko tämä normaalia vai onko jokin vialla?", saattaa olla tuttu ajatus sinullekin.

Terve alapää yleensä tuoksuu aina hieman ja millainen tuoksu on, riippuu fyysisestä aktiivisuudestasi. Esimerkiksi rankan urheilusuorituksen jälkeen tuoksu on yleensä voimakkaampi. Se on täysin normaalia.

Lääkäri Jennifer Wider kertoo, millaiset tuoksut ovat normaaleita ja milloin vasta kannattaa huolestua.

Paha haju

Jos alapää haisee usein ikävältä, voi se olla merkki tulehduksesta. Esimerkiksi emättimen bakteeritasapainon häiriö muuttaa alapään ph-arvoja, mikä heijastuu voimakkaana hajuna etenkin seksin jälkeen. Ikävä haju yhdistettynä vihertävään eritteeseen saattaa puolestaan viitata sukupuolitautiin. Jos hajut eivät lähde pois, kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä lääkäriin.

Kemiallinen haju

Seksin aikana käytetyt liukuvoiteet vaikuttavat emättimen tuoksuun. Monet naiset kuvailevat alapään tuoksun muistuttavan kloorin tai muun kemiallisen aineen hajua, mikä voi olla seurausta liukasteista. Tällöin hajusta ei tarvitse huolestua, jos tiedät sen olevan seurausta liukuvoiteista.

Hiivan aiheuttama haju

Terveessäkin vaginassa on pieniä määriä hiivaa, mutta sen ylikasvun takana on hiivatulehdus. Jos alapää tuoksuu hieman leipämäiseltä ja valkovuoto on kokkaremaista, saattaa syynä olla juurikin tulehdus.

Veren haju

Terveen alapään tuoksu saattaa muuttua kuukautisten aikana. Yleensä silloin ei ole aihetta huoleen, vaikka veri antaisi ikävämmän lisätuoksun vaginaan vuodon aikana.

Makea tuoksu

Syömäsi ruoka voi vaikuttaa alapään tuoksuihin. Sitrushedelmät, kuten appelsiini, ananas ja greippi yleensä tekevät tuoksusta aiempaa makeamman. Puolestaan sipuli, valkosipuli, parsa ja parsakaali vaikuttavat siten, että tuoksu muuttuu hieman ikävämmäksi. Se on kuitenkin vain väliaikaista.

Seuraava artikkeli: Nukutko koskaan ilman alushousuja? Gynekologin mielestä kannattaisi

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat