IL: Suomessa muhii vaiettu ongelma: ”Liikaa lääkkeitä ja leikkauksia”

30.01.2015 07:15 - Eeva Rajala

Suomalaislääkäri kritisoi voimakkaasti sitä, miten Suomessa määrätään valtavat määrät lääkkeitä aivan turhaan, kertoo Iltalehti.

Elintason noustessa vaaralliset infektiotaudit ja vakavat sairaudet vähenevät, mutta tilalle tulevat elintapasairaudet, joiden ehkäisystä on muodostunut jo miljoonabisnes. Suomen ja koko maailman myydyin lääke on kolesterolia alentava statiini. Korkeaa kolesterolia ja verenpainetta alennetaan muun muassa sepelvaltimotaudin ja aikuistyypin diabeteksen riskin alentamiseksi.

Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, professori Teppo Järvinen kertoo Iltalehdessä, että ennen lääkärit hoitivat sairaita, mutta nyt toiminta on enemmän vakuutusyhtiö-tyypistä eli yritetään ehkäistä tulevaa sairastumista lääkehoidolla.

- Oireettomasta ihmisestä tehdään hetkessä sairas, kun hänen ilmoitetaan sairastavan verenpainetautia tai hänet nimetään "osteoporootikoksi", Järvinen kommentoi Iltalehden printtiversiossa.

Järvinen sanoo, ettei ennaltaehkäisevän lääkehoidon tehosta ole selkeää näyttöä. Varmana hän pitää kuitenkin sitä, että suurin osa niin sanotuista riskipotilaista syö lääkkeitä turhaan. Potilas voi saada sivuvaikutukset ja kustannukset kyllä itsellensä, muttei välttämättä sairastuisi ilman lääkehoitoa.

Lehden mukaan myös leikkauksia tehdään usein turhaan. Nykyään yhä pienempiä vaivoja hoidetaan leikkauksilla, myös niin, että potilas painostaa leikkaamaan. Hiljattain onkin puhuttu muun muassa polvileikkausten hyödyistä.

Lääkärin mukaan sairauksien ennalta ehkäisy ei ole lääketieteellinen asia. Esimerkiksi aikuistyypin diabetes, kohonnut verenpaine ja korkea kolesteroli johtuvat pääosin lihavuudesta ja liikkumattomuudesta. Haitaton, halvin ja tehokkain hoito ja ehkäisy on siis liikunta, ei lääkkeet.

Monesti ihmisen on hyvä katsoa myös peiliin. Lehdessä muistutetaan, että lääkkeiden popsiminen on monesti helpompaa kuin haastaa itsensä ja muuttaa omia elintapojaan.

Lue myös: Suositut lääkkeet aiheuttavat dementiaa - mukana viattoman kuuloisia allergiatroppeja

Lähde: Iltalehti

Kilpailut

Uusimmat