Imettäminen tekee lapsestasi varakkaan ja älykkään - uskomattomat hyödyt selvitettiin

20.03.2015 16:45 - Senni Loikala

Rintamaito on oikea ihmejuoma, sillä tutkimuksen mukaan se vaikuttaa jopa jälkikasvun älyyn, koulutukseen ja varakkuuteen aikuisena.  

Naisia, jotka jatkavat lastensa imettämistä tavanomaista pidempään, saatetaan joskus katsoa kieroon. Tästä lähtien kenenkään ei kannata tehdä niin, sillä tuore The Lancet Global Health -lehdessä julkaistu tutkimus sai selville uskomattomia hyötyjä runsaasta ja pitkään jatkuvasta lapsen rintaruokinnasta.

Mitä enemmän pienokainen saa tissiä, sitä älykkäämpi, kouluttautuneempi ja hyvätuloisempi hänestä saattaa tulla. Rintamaidon ihmeelliset vaikutukset näkyvät vielä 30 vuoden päästä, väittää tutkimus. Syy maidon erinomaisuudelle löytyy sen sisältämistä ravintoaineista.

- Todennäköinen syy rintamaidon hyödyllisille vaikutuksille älykkyyteen löytyy pitkäketjuisista tyydyttyneistä rasvahapoista (DHA), jotka ovat välttämättömiä aivojen kehitykselle, tutkija Bernardo Lessa Horta selvittää.

Neljä pistettä korkeampi ÄO

Tutkimukseen otti osaa lähes 6000 brasilialaista, jotka jaettiin neljään ryhmään sen perusteella, kuinka usein heidän äitinsä lapsiaan imettivät. Tutkimus aloitettiin vuonna 1982.

Lapsilla, joita oli imetetty vuoden ajan, oli keskimäärin neljä pistettä korkeampi älykkyysosamäärä kuin heillä, jotka olivat saaneet rintamaitoa vain alle kuukauden ajan.

Hyvin rintaruokitut pienokaiset myös istuivat aikuisina koulun penkillä vuoden muita kauemmin ja tienasivat kolmanneksen maan yleistä tulotasoa enemmän.

Tulokset olivat päteviä vielä senkin jälkeen, kun tutkijat ottivat huomioon muita älykkyyteen vaikuttavia tekijöitä. Näitä olivat muun muassa geenit, perheen tulotaso ja raskaudenaikainen tupakointi.

Seuraava artikkeli: Yksi kuva todistaa: Miksi on typerää olettaa naisen menevän vessaan imettämään?

Lähde: Spring

Kilpailut

Uusimmat