Tiesitkö: Solariumista voi saada herpesviruksen

15.04.2015 15:45 - Eeva Rajala

Ihosyöpä ei ole ainoa solariumiin liittyvä terveysriski.

Ihotautilääkäri varoittaa, että herpesvirus voi viihtyä solariumin lämmössä.
Herpesvirukset jäävät ensimmäisen infektion jälkeen pysyvästi isäntäänsä. Ne voivat aiheuttaa vaihtelevia tauteja. Asiantuntija, Mayo Clinic -klinikalla Minnesotassa työskentelevä ihotautilääkäri Dawn Marie Daviss, puhuu varoituksissaan nimenomaan genitaaliherpeksestä, joka tarttuu helposti ja leviää ihokosketuksen kautta. Yleensä kyseinen herpes tarttuu seksin tai oraaliseksin aikana.

- Olen työssäni havainnut bakteeri-infektioita, syyliä ja herpesinfektioita, jotka ovat peräisin solariumeista, Davis kertoo Yahoolle.

Solariumin desinfionti ei välttämättä auta

Davisin mukaan ihotulehduksia aiheuttava stafylokokki, muun muassa syyliä aiheuttava papilloomavirus ja herpesvirus selviytyvät kaikki solariumin lämmössä. Vaikka ultraviolettivalo voi tappaa bakteereja, solariumeissa käytettävä taso ei kuitenkaan ole tarpeeksi voimakas tuhoamaan niitä.

Ihmisen iholla olevat bakteerit voivat siis helpostikin siirtyä solariumiin ja toiseen henkilöön. Solariumin lämpö antaa itse asiassa bakteereille mahdollisuuden vahvistua ja tulla vastustuskykyisemmiksi.

Kun ihminen hikoilee solariumissa, antaa se hyvän kasvualustan bakteereille tai viruksille. Solariumit kun ovat käynnissä monta tuntia päivän aikana. Davisin mukaan virukset ja bakteerit voivat selviytyä, vaikka solariumin desinfioisi antiseptisellä aineella.

Lue myös: Itsepalvelusolariumit katoavat kesällä koko Suomesta: "Laite on kuin syöpäkapseli"

Lähde: Yahoo

Kilpailut

Uusimmat