Panosta oikeanlaisiin juoksuvaatteisiin - aloittelijan mokat selvitettiin

25.04.2015 11:15 - Senni Loikala

Juoksulenkille kannattaa lähteä juuri oikeanlaisissa vaatteissa, jotta lenkkeily ei turhaan muutu tukalaksi. Suomalainen kestävyysjuoksija jakaa ammattilaisen vinkkinsä oikeaoppiseen lenkkeilytyyliin.

Huppari ja collegehousut eivät sovi juoksuvaatteiksi, vaikka aloittelevia lenkkeilijöitä saattaa joskus nähdä niihin pukeutuneina pururadoilla. Kestävyysjuoksija ja juoksuvalmentaja Kirsi Valasti neuvoo, millaiset materiaalit vaatteissa eivät sovi juoksuun.

- Corea ja muut täysin sadetta pitävät vaatteet, jotka eivät hengitä, ovat huonoja lenkkeilyyn. Ne eivät päästä lämpöä ja hikeä ulos, Valasti kertoo.

Alusvaatteista lähtien

Ihanteellinen lenkkipukeutuminen alkaa oikeanlaisista alusvaatteista. Kaikki eivät välttämättä tiedä, että juoksemista varten kannattaa olla omat alushousunsa.

- Suosittelen hankkimaan kunnon alushousut, jotka eivät pääse hiertämään kriittisistä paikoista. Jos nyt ei ihan mummovalkoisia tai -harmaita tahdo ostaa, niin hyviä urheilualushousuja on olemassa. Niiden kanssa juokseminen tuntuu mukavammalta, Valasti neuvoo.

Naisilla myös rintavarustuksen tukeminen on tärkeää. Riittävään tukeen on olemassa useampia erilaisia ratkaisuja.

- Toiset käyttävät rintoja hyvin tukevia urheilurintaliivejä tai rintaliivejä, kun taas jotkut pitävät tukevaa toppia tai useampaa toppia päällekkäin.

Miten sää vaikuttaa vaatevalintoihin?

Ennen kuin lähtee lenkille, kannattaa kurkistaa ikkunasta, että paistaako ulkona aurinko vai sataako. Sää vaikuttaa myös lenkkeilyvaatteiden valintaan.

- Jos on helle, voi laittaa topin päälle. Viileämmällä ilmalla taas kerrospukeutuminen kannattaa, esimerkiksi takin alle sopii teknistä materiaalia oleva pitkähihainen. Jos ei ole juoksuun tarkoitettua tuulipukua, niin on hyvä katsoa, ettei vaatteissa ole ainakaan puuvillavuoria, sanoo Valasti.

Jos vain mahdollista, kannattaa tavalliset sukat jättää vaatekoriin. Sen sijaan jalkoihin on Valastin mukaan hyvä vetää urheilemiseen tarkoitetut sukat.

- Kun itse aloittelin uraani, olivat putkisukat muodissa. Enää niitä ei juuri näe,Valasti kertoo.

Juoksukengät sadalla eurolla

Kun etsii kaupassa juoksukenkiä, kannattaa Valastin mukaan matalakantaiset jalkineet. Lestin on tunnuttava hyvältä, kun taas liian tuettuja kenkiä kannattaa välttää.

- Kun kävelet kaupassa todella tuetut tossut jaloissa, se on ihan eri asia kuin juostessa. Sadalla eurolla saa jo hyvät juokukengät.

Kenkäkaupoilla vaarana on, että matkaan lähtevät liian pienet kengät.

- Jos käyttää vapaa-ajalla korkokenkiä tai muita jalkineita, joissa jalka on supussa, niin oikeankokoinen juoksukenkä voi tuntua älyttömän isolta. Pisimmän varpaan ja kengän sisäreunan väliin pitää kuitenkin jäädä kokonainen sentti.

Seuraava artikkeli: 5 asiaa, jotka jokaisen juoksuharrastuksen aloittavan tulisi tietää

Kilpailut

Uusimmat