Venyttele kaksi minuuttia päivässä - lue asiantuntijan vinkit

09.05.2015 13:15 - Tiina Svensk

Usein kuvitellaan, että kehonhuolto vie paljon aikaa ja harvalla riittää malttia venytellä kunnolla. Kuitenkin jo muutama minuutti saattaa olla tarpeeksi, kun keskittyy oikeisiin lihasryhmiin ja liikkeisiin.

Vaikka treenaisi kovaa, saattaa kehonhuolto jäädä kuitenkin vähälle. Ainoastaan liikunta ei saa lihaksia kireälle – myös pitkäaikainen istuminen ja seisomatyö voivat olla kehollemme haitaksi. Liikkuvamman kehon puolestapuhuja, saunayoga-lajin kehittäjä, Tiina Vainio kertoi Voicelle tärkeimmät lihasryhmät, joita kannattaisi huoltaa päivittäin.

Niska-hartia –seutu ja selkä

Kaulan ja niskan lihakset tekevät yllättävän paljon töitä joka ikinen päivä kannatellessaan päätä.

- On jännittävä lukea tutkimuksia, joissa kerrotaan, että nykyinen asento, jossa selaamme älypuhelimia tai työskentelemme kannettavien tietokoneiden äärellä luo kaulan ja niskan lihaksille jopa 27 kilon lisäkuormaa vastaavan painon, Vainio toteaa.

Sen vuoksi niska-hartia –seutu kaipaa päivittäistä hoivaa. Samoin selän lihakset kiristyvät pitkäaikaisesta istumisesta helposti.

Jalkojen lihakset

Seisomatyössä jalat voivat tuntua helposti turvonneilta ja suuretkin lihasryhmät väsyvät. Sen vuoksi venytykset kannattaa keskittää reisiin, pakaroihin ja lonkan seudulle, jotka vaikuttavat myös selän hyvinvointiin.

- Myös nilkkojen pyörittely ja ojentaminen auttavat, sillä se vilkastuttaa pohkeiden verenkiertoa.

Muutama minuutti riittää

Aikaa kehonhuollolle tarvitsee yllättävän vähän, ja tärkeintä on tehdä edes hetken, jotta veren saa kiertämään.

- Jos huoltaa kehoa vaikka kerran päivässä kaksi minuuttia, niin se on viikkotasolla jo kymmenen minuuttia, kuukausitasolla jo vähän enemmän ja vuodessa voi näkyä jo huikeita tuloksia.

Esimerkiksi lempeät kierrot on helppo sisällyttää työpäivään:

- Ojentaa vain rangan ja tekee lempeitä kiertoja, kiertää siitä rintaa puolelta toiselle.  Myös taivutukset eteen tekevät hyvää selkärangalle ja selän lihaksille. Meillä on kuitenkin vain yksi ranka, siitä kannattaa pitää huolta, Vainio sanoo.

Lue myös: Mikä ihmeen saunajooga ja -pilates? Kokeile lempeää treeniä lauteilla

Kilpailut

Uusimmat