Jokaisen tulisi tietää nämä: Täsmävinkit, joilla saatat pelastaa henkesi tiukan tilanteen edessä

14.07.2015 14:15 - Rea Tallgren

Oman ´tai jonkun toisen hengen voi pelastaa pienelläkin teolla, kunhan tietää, mitä tekee. 

Daily Mail on listannut seitsemän sellaista kohtaa, jotka jokaisen olisi hyvä tietää läheltä piti -tilanteiden varalta. Kokosimme alle parhaat vinkit ja tärkeimmät neuvot tiukkojen tilanteiden varalle.

1. Jos uhkaat tukehtua esimerkiksi ruokaan

Lyö itseäsi nyrkillä terävästi ylävatsaan. Tue toisella kädellä lyövää kättä, jotta saat enemmän voimaa iskuun. Jos et saa ruokaa ulos, lyö ylävatsaasi terävästi esimerkiksi tuolin yläreunaan, tuolloin saatat saada enemmän voimaa liikkeeseen.

2. Jos vuodat verta

Ihminen voi vuotaa kuiviin jopa minuutissa, jos hän haavoittuu tarpeeksi pahaan kohtaan. Tärkeintä on siis toimia nopeasti. Paina haavaa siis voimakkaasti ja pyri nostamaan haavakohta sydämesi yläpuolelle, jotta verenvuoto ei olisi niin runsasta ja nopeaa.

3. Jos leikkaat palan sormestasi irti

Tyrehdytä verenvuoto ensimmäisenä. Muista sitten etsiä irronnut pala, huuhtele se vedellä ja kääri puhtaaseen paperiin. Laita paperi puhtaaseen pussiin ja vie mukanasi sairaalaan. Parhaassa tapauksessa pala voidaan vielä kiinnittää takaisin.

4. Sydänongelmat

Jos sydämeen sattuu tai rintaa puristaa, tulee aina soittaa apua. Kun apua odottaa, kannattaa odottaa makuulla, kuitenkin niin, että pää ja olkapäät ovat hieman kohollaa. Tämä asento on paitsi mukava myös helpottaa sydämen työtaakkaa. Kannattaa myös pyrkiä hengittelemään mahdollisimman syvään, sillä se edistää hapen pääsemistä elimistöön, vaikka sydän temppuilisikin.

5. Hyönteisenpistot

Jos ihminen on todella allerginen, saattaa esimerkiksi hyönteisenpisto kaulan alueella tai suun lähellä olla todella vaarallinen. Mikäli kurkku alkaa turvota tai henkeä ahdistaa, kannattaa lähteä kohti lääkäriä mutta ensiavuksi tulee imeskellä vaikkapa jääpalaa, sillä se hidastaa turpoamista ja saattaa myös nopeuttaa paranemisprosessia.

6. Myrkyt

Jos juot tai syöt vahingossa jotain myrkyllistä, älä juo runsasta määrää vettä toivoen sen laimentavan myrkkyä. Vedenjuominen tekee vain hallaa: se saa myrkyn imeytymään elimistöön nopeammin. Ei myöskään kannata yrittää oksentaa ainakaan nestemäistä myrkkyä, sillä se saattaa tehdä vain enemmän vahinkoa matkalla takaisin ylös. Tärkeintä tuollaisessa tapauksessa on ottaa tarkasti ylös, mitä on vahingossa syönyt tai juonut ja kuinka paljon. Sitten vaan heti kohti sairaalaa!

7. Huimaus

Vanha neuvo siitä, että pää kannattaisi laittaa jalkojen väliin ei välttämättä ole hyvä, sillä jos tuosta asennosta pyörtyy, lyö päänsä. Sen sijaan kannattaisi mennä makuulle ja nostaa jalat ylöspäin. Tuo liike helpottaa usein välittömästi, sillä se saa verenkierron päässä runsaammaksi ja estää tajuttomaksi menemisen.


Lue myös: Ensiaputaidot, jotka myös sinun tulisi osata

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat