Käytätkö älypuhelinta vähintään 20 minuuttia päivässä? Tuore tutkimus huolestuttaa

03.08.2015 14:45 - Senni Loikala

Jos käytät älypuhelinta tai muita langattomia laitteita joka päivä, koskee tuore tutkimus sinua. Vempaiden käytön tuomia terveysriskejä päivitettiin, eivätkä ne ole kaunista luettavaa.

Älypuhelinten ja muiden langattomien laitteiden käyttäminen saattaa todella aiheuttaa syöpää, väittää tuore metatutkimus. Säteilylle altistuminen pitkäaikaisesti nimittäin voi aiheuttaa aineenvaihdunnan epätasapainoa, mikä puolestaan lisää riskiä useampiin terveysongelmiin. Niiden joukossa ovat syövät ja hermostoa rappeuttavat sairaudet.

Langattomien laitteiden käyttö aiheuttaa tutkimusten mukaan oksidatiivista stressiä, eli solujen epätasapainoa. Sillä tiedetään olevan yhteys syövän ja sepelvaltimotaudin synnylle. 

Tutkija Igor Yakymenkon mukaan älypuhelimen käyttö 20 minuutin ajan päivässä viiden vuoden ajan voi kolminkertaistaa riskin tietyn aivokasvaimen saamiseen. Sen sijaan tunnin puhelimen näpräily päivässä neljän vuoden ajan lisäisi riskiä tiettyihin kasvaimiin kolmesta jopa viisinkertaiseksi.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkijat analysoivat tietoja, jotka oltiin saatu tutkimalla aikuisia, jotka olivat käyttäneet älypuhelinta aikuisikänsä aikana enintään kymmenen vuoden ajan. Sen vuoksi nykylapset, jotka käyttävät luureja yhä nuoremmasta alkaen, ovat vielä suuremman riskin alla.

- Tilanne voi poiketa dramaattisesti lapsilla, jotka käyttävät älypuhelimia lapsuudessaan, jolloin he ovat paljon herkempi vaarallisille tekijöille ja he tulevat käyttämään puhelimia koko elämänsä ajan, Yakymenko varoittaa.

Uusi tutkimus on lähtenyt leviämään myös sosiaalisessa mediassa. Katso alta New York Daily News -lehden Twitter-jako aiheesta:

Lue myös: Puhelinyhtiö varoittaa: Käsitteletkö älypuhelintasi tavalla, joka voi tehdä sormestasi vinon?

Lähde: Rt

Kilpailut

Uusimmat