Tiedätkö, mitä kehossa tapahtuu juotuasi energiajuoman? Vaikutukset kestävät jopa vuorokauden

14.08.2015 10:15 - Tiina Svensk

Energiajuomien terveyshaitoista on uutisoitu paljon. Tiesitkö kuitenkaan, mitä kehossasi tapahtuu juotuasi tölkillisen energiajuomaa?

Monet tietävät energiajuomien mahdollisista terveysriskeistä, mutta harva tietää, mitä kehossa todella tapahtuu vuorokauden aikana juoman nauttimisesta. Energiajuomien säännöllisestä käytöstä voi aiheutua erilaisia terveyshaittoja kuten hampaiden kiilteen kulumista ja verenpaineen kohoamista.

Daily Mail -sivusto selvitti, kuinka energiajuoman vaikutukset tuntuvat vielä 24 tunnin viiveelläkin kehon eri toiminnoissa:

10 minuuttia: Energiajuoman kofeiini alkaa vaikuttaa kehossa 10 minuutin viiveellä. Kun kofeiini pääsee verenkiertoon, sydämen syke ja verenpaine alkavat kohota.

15-45 minuuttia: Kofeiinin määrä veressä on huipussaan, jolloin tunnet olosi virkeimmäksi. Stimulantti vaikuttaa keskittymiskykyysi ja valppauteesi.

30-50 minuuttia: Energiajuoman kofeiini on imeytynyt verenkiertoon, joten maksa voi pilkkoa myös juoman sokeria vereen hiljalleen.

1 tunti: Sokerin määrä verenkierrossa kasvaa huomattavasti, ja saatat tuntea olosi väsyneeksi. Vireystasosi romahtaa nopeasti juoman jälkeen.

5-6 tuntia: Juoman kofeiinista on verenkierrossa jäljellä 50 prosenttia. Jos käytät ehkäisypillereitä, kofeiinin haihtumiseen menee kaksi kertaa enemmän aikaa.

12 tuntia: Kofeiini on haihtunut lähes täysin verenkierrosta. Useimmilla ihmisillä kofeiinin poistumiseen menee noin 12 tuntia. Poistumiseen vaikuttavat monet asiat ihmisen iästä yleiseen aktiivisuuteen.

12-24 tuntia: Koska kofeiini on stimulantti, sen puutostila saattaa aiheuttaa päänsärkyä, ärtyneisyyttä ja ummetusta.

7-12 päivää: Tutkimusten mukaan keho tottuu saamaansa kofeiiniannokseen viikon jälkeen, jolloin et tunne juoman vaikutuksia yhtä vahvoina.


Lue myös: Energiajuomien pahimmat suurkuluttajat selvitettiin - eivät ole teinejä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat