Kuva: Mikko Räsänen

Anne Kukkohovi: Parisuhde kestää erityisherkkyyden – yksi keino auttaa jaksamaan

18.10.2015 11:15 - Pauliina Jokinen

Juontaja Anne Kukkohovi suunnittelee arkensa jaksamisensa mukaan.

Syksy on Anne Kukkohovin lempivuodenaika. Silloin kodin läheinen merenranta tyhjenee muista ulkoilijoista ja on vapaus nauttia rauhassa ulkoilusta.

- Välillä tuntuu, että ulkoilijoita on oikein parijonoksi asti, eikä itse saa olla rauhassa, Kukkohovi nauraa.

Rauhassa oleminen on Kukkohoville erityisen tärkeää, sillä hän on erityisherkkä. Erityisherkkä ihminen kuormittuu sosiaalista tilanteista eri tavalla ja stressaantuu helposti. Kyseessä on Kukkohovin mukaan ominaisuus, jota ei voi täysin avata, jos sitä ei ole itse kokenut.

Erityisherkkyys antaa myös mahdollisuuden nauttia ympärillä olevista asioista ja tilanteista vahvemmin.

- Kun oikein vihmoo ja on viima, menen ulos nauttimaan. Saan pienistäkin asioista paljon irti ja tunnen vahvasti. Nautin myös esteettisyydestä ja kauniista asioista. Saan usein vau-kokemuksia, Kukkohovi kertoo.

Vaatii sopeutumista

Parisuhteessa puolison erityisherkkyys vaatii sopeutumista. Kun Kukkohovi saapuu työpäivän jälken kotiin, haluaa hän ehdottoman rauhallisen ympäristön. Silloin aviopuolison ymmärrys on erityisen tärkeää.

- Parisuhteessa tämä vaatii keskustelua. Sellainen ihminen, joka ei ole erityisherkkä, ei välttämättä stressaanu samalla tavalla tai kuormitu yhtä paljon, Kukkohovi kertoo.

- Onneksi mieheni ymmärtää tarpeeni olla välillä yksin, Kukkohovi jatkaa.

Elämästä on myös karsittava monia ärsykkeitä, jotta elämä pysyy uomissaan.

- Olemme valinneet asuntomme niin, että siellä on rauhallista ja hyvä olla. Lisäksi olen vähentänyt kofeiinia enkä voi lainkaan katsoa väkivaltaelokuvia, elimistöni menee aivan sekaisin, Kukkohovi kertoo.

Keskity hetkeen

Kukkohovi tiedostaa herkkyytensä. Hän myös kokee, että naisille vahvojen tunteiden tunteminen onkin yhteiskunnassa suotavampaa, vaikka myös yhtä useat miehet ovat erityisherkkiä.

- Miehille se voi olla arka paikka. Naiselle herkkyys suodaan paljon helpommin, kun taas miehet joutuvat peittelemään sitä, Kukkohovi miettii.

Erityisherkkyyden kanssa pystyy elämään, kun keskittyy kunnolla tekemisiinsä ja on läsnä.

- Kun keskittyy hetkeen, on helpompi olla. Jos teet jotakin, tee se täysillä. Se olisi hyväksi varmasti ihan kaikille, Kukkohovi miettii.


Lue myös: Pidä parisuhde onnellisena - parhaat vinkit koottiin yhteen

Kilpailut

Uusimmat