Kuva: Fotolia

Sano hyvästit PMS-oireille - 4 luonnollista tapaa tasapainottaa hormoneja joka kuukausi

16.10.2015 18:45 - Emma Ylistalo

Kuukautiset aiheuttavat usein ikäviä oireita, mutta onneksi niitä voi helpottaa luonnollisin keinoin.

Tiesitkö, että kivuliaimmat ja turhauttavimmat oireet, jotka useimmat naiset yhdistävät kuukautisiin, ovat oikeastaan osoituksia hormonaalisista epätasapainoista kehossamme? Saatat ajatella, että krampit, roskaruuan himo tai rajut mielialan muutokset ovat välttämätön osa kuukautiskiertoa, mutta nämä merkit kertovat oikeasti tästä epätasapainosta kehossamme. Kun tiedät muutaman asian tähän liittyen, sinun on helppo saada kehosi voimaan paremmin.

1. Helpota kipua lämmöllä

PMS-oireisiin saattaa auttaa lämpö. Akupunktiohoidossa kylmyyttä pidetäänkin usein syynä vaivoihin. Kuumavesipullo asetettuna kipeän mahan päälle, lämmin kylpy tai kääriytyminen lämpimän viltin sisään teekuppi kädessä saattaa auttaa vaivoihin särkylääkettä paremmin.

2. Syö kaaleja

Vihannekset kannattaa kypsentää ennen nauttimista, sillä kylmien salaattien syöminen ei ainakaan lämmitä kehoa. Parsakaali, ruusukaali, keräkaali ja lehtikaali ovat erinomaisia ruokia, jotka kannattaa lisätä ruokavalioonsa viikkoa ennen kuukautisia. Ne sisältävät paljon B-vitamiinia, joka auttaa hormonitasapainon korjaamisessa.

3. Syö kylmää, raakaa ruokaa kohtuudella

Tämä on enemmänkin ennaltaehkäisevä toimenpide. Kun kyse on kylmistä ruuista, syö niitä ainoastaan kohtuudella. Raa’at vihannekset vaativat enemmän energiaa, jotta ne tulevat sulatetuiksi. Todella kylmät juotavat tai jäätelö saattavat saada aikaan jähmettymisen, joka taas pahentaa kipua.

Jos syöt raakaa ruokaa, juo perään kupillinen kuumaa vettä, sillä se lämmittää mahan ja auttaa ruuansulatusta. Voit lisätä vielä kuumaan veteen palan inkivääriä, sillä se auttaa entisestään.

4. Löydä stressinlievittäjä, joka toimii juuri sinulle

Suurin tekijä, joka aiheuttaa epäharmoniaa kehossamme on stressi. Kun stressaannumme, kehomme käyttäytyy, kuin olisimme fyysisessä vaarassa, vaikka stressin aiheuttaisi ainoastaan kiihkeä keskustelu ystävän kanssa. Kun tunnet itsesi stressaantuneeksi, adrenaliinirauhanen alkaa pumpata stressihormoni kortisolia kehoosi. Stressi voi siis aiheuttaa hormonaalista epätasapainoa kehoon, joka pahentaa PMS-oireita.

Hyvä stressinlievityskeino on esimerkiksi liikunta, mutta tärkeintä on kuitenkin, että löydät itsellesi parhaan tavan rentoutua. Jollekin se voi esimerkiksi olla maalaaminen tai lukeminen. Kun saat mielesi rauhoittumaan, se saa myös kehosi voimaan paremmin.

Lue myös: Piinaavatko PMS-oireet? Voit helpottaa oloasi oikealla ruokavaliolla

Lähde: Mind Body Green

Kilpailut

Uusimmat