Kuva: Fotolia

Särkynyt sydän voi todellakin tappaa

25.11.2015 08:45 - Reija Saarinen

Tutkijoiden mukaan särkyneen sydämen syndrooma on totisinta totta.

Jokainen meistä on varmasti kuullut tarinoita siitä, miten pitkään yhdessä ollut pariskunta on kuollut vain tuntien erolla. Tuolloin aina todetaan, että he kuolivat särkyneeseen sydämeen. Mutta harva on ehkä ajatellut, että väite todellakin pitää paikkaansa.

9 vuotta kestänyt tutkimus on nimittäin vihdoin todistanut sen, että särkyneen sydämen syndrooma on todellisuutta. Tutkijoiden mukaan rakkaan ihmisen menettämisellä on nimittäin todella suuri vaikutus ihmisen terveyteen.

Miten tutkimus toteutettiin?

Tutkimuksessa oli mukana 373 vanhempaa, naimisissa olevaa pariskuntaa. Tutkimuksessa kerättiin tietoa muun muassa siitä, milloin suhteen toinen osapuoli kuoli ja miksi.

Tuloksista saatiin selville, että kolme kuukautta rakkaan poismenon jälkeen jäljelle jääneen todennäköisyys kuolemaan kasvoi huomattavasti. Miehillä, joiden vaimo oli kuollut, nousua oli 18 prosenttia. Naisilla sen sijaan 16.

"Rakkaan kuolema, mistä tahansa syystä, vaikuttaa suuresti jäljelle jäävän elämään ja lisää riskiä kuolla mihin tahansa", tutkimuksessa todetaan.

Mistä tämä johtuu?

Miksi riski kuolemaan sitten kasvaa oman rakkaan poismenon jälkeen? Tutkijoiden mukaan syy saattaa löytyä sydämestä.

On huomattu, että vierekkäin nukkuvien pariskuntien sydämen sykkeet synkronoituvat keskenään.

- Kun ihmiset ovat parisuhteessa 20, 30, 40 tai 50 vuotta, ovat he tavallaan yhteistyössä toistensa kanssa koko tuon ajan. Näyttää siis siltä, että sydän ja aivot yhdessä ovat syynä kuolemaan, joka seuraa stressaavaa menetystä, tutkija Lee Lipsenthal kertoo.

Särkyneen sydämen syndrooma siis käytännössä aiheuttaa äkillistä sydämen vajaatoimintaa tai aiheuttaa hormonituotannossa muutoksia. Nämä taas lisäävät adrenaliinin tuotantoa. Suurina annoksina se särkee sydämen.

Totta se siis on, suru voi myös tappaa.


Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat