Kuva: Fotolia

Haluatko elää 100-vuotiaaksi? 10 asiaa, jotka edesauttavat pitkää ikää

02.01.2016 18:15 - Senja Rapila

Terveellisten elämäntapojen lisäksi myös muutama muu asia auttaa pitkän elämän tavoittelussa.

Monesti sitä tulee miettineeksi, kuinka sitä pystyisi elämään mahdollisimman pitkään. Onnettomuuksia ei pysty välttämään, mutta on mahdollista tehdä omista elämäntavoistaan terveellisempiä. Tämä taas puolestaan edesauttaa pitkää ikää. 

Tässä on kymmenen asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, jos haluaa elää pitkän ja terveellisen elämän:

1. Tutustu uusiin ihmisiin

Älä kuvittele, että kaikki satavuotiaat istuvat vain kotonaan: Suurin osa heistä käy viikoittain erilaisissa tapahtumissa, kuten pelaamassa seurapelejä ja tutustumassa uusiin ihmisiin. 

Sekä uudet ihmiset, että vanhat ystävät ovat todella tärkeitä elämässä, sillä vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa ilmeni, että sosiaalisia kontakteja omistavilla ihmisillä oli 50 prosenttia parempi mahdollisuus elää pidempään.

2. Liiku

Vanhuksilla, jotka ovat viikossa vähintään seitsemän tuntia aktiivisia, on 40 prosenttia pienempi mahdollisuus kuolla nuorempana kuin heillä, jotka liikkuvat vähemmän kuin 30 minuuttia. Vaikka vanhempana ei välttämättä jaksa juosta, pieni kävely ja painojen nosteleminen auttaa. Myös jooga ja vesijuoksu ovat hyviä vaihtoehtoja.

3. Treenaa aivoja

Pidä aivosi hyvässä kunnossa, jotta voit ennaltaehkäistä muun muassa Alzheimerin tautia. Voit terästää aivojasi helposti tekemällä vaikka ristikoita, sudokuja tai palapelejä. Myös lukeminen toimii.

4. Ajattele positiivisesti

Positiivinen asenne ja huumorintaju ovat tärkeitä pitkän elämän tavoittelussa. Katso elämää aina uusin silmin ja ajattele asioiden hyviä puolia.

5. Älä stressaa

Stressivapaata elämää voit helpoiten viettää niin, että riitelet harvoin, sekä pysyt rauhallisena ja kiitollisena. Krooninen stressi voi madaltaa immuniteettikykyäsi ja johtaa erilaisiin terveysongelmiin, kuten sydänongelmiin, korkeaan verenpaineeseen, ylipainoon sekä diabetekseen.

Voit lievittää stressiä esimerkiksi kirjoittamalla päiväkirjaa, puhumalla läheisille, kuntoilemalla tai etsimällä ammattiapua. Se voi pidentää elämääsi.

6. Syö terveellisemmin

Pitkän elämän toivossa kannattaa myös vaihtaa ruokavalio terveellisempään. Lisää ruokavalioosi erilaisia hedelmiä sekä vihanneksia.

7. Pidä huolta painostasi

On tärkeää, että paino pysyy normaalina koko elämän ajan, eikä heittele jatkuvasti puolelta toiselle. Ylipainoisuus kasvattaa riskiä sydänsairauksille, aivoinfarktille, kakkostyypin diabetekselle, uniapnealle, joillekin syöville, hengitystieongelmille sekä verenpainetaudille, jotka puolestaan lyhentävät ikää.

8. Syö lääkkeitä varauksella

Turhien lääkkeiden välttely voi todella auttaa elämään pidemmän ja terveellisemmän elämän. Sinun ei kuitenkaan tulisi vältellä pakollisia tutkimuksia tai hoitokeinoja, mutta jos koet, ettet oikeasti tarvitse särkylääkettä - älä ota sitä. 

9. Aikatauluta

Useat ihmiset uneksivat siitä, että he pääsevät eläkkeelle. Kun todellisuus iskee ja päivät ovat tyhjiä, saattaa elämästä tulla mitäänsanomatonta ja tylsää. Ihmisaivot rakastavat sitä, että heillä on jatkuvasti jotain tekemistä. Kun eläköidyt, aikatauluta viikkosi: keksi itsellesi harrastuksia tai mieleistä, kevyttä työtä. Älä jää vain sohvalle makaamaan, vaan keksi itsellesi tekemistä.

10. Nuku kunnolla

Se, että saa nukuttua tarpeeksi, on suuri osa terveellistä elämäntyyliä. Se pitää sekä sydämesi, että mielesi terveenä. Alle seitsentuntiset yöunet liitetään diabetekseen, korkeaan verenpaineeseen, sydänsairauksiin, aivoinfarktiin, painonnousuun sekä liikalihavuuteen. 

Jos haluat elää mahdollisimman pitkän ja terveellisen elämän, älä vähättele unentarpeesi määrää, vaan nuku kunnolla!

Lue myös: Uusi sovellus auttaa ajattelemaan positiivisemmin

Lähde: MSN

Kilpailut

Uusimmat